РНБО ухвалила Стратегію деокупації Криму – Данілов

Новини
фото: Представництво президента України в Автономній Республіці Крим

Рада національної безпеки і оборони на засіданні ухвалила проєкт Стратегії деокупації і реінтеграції Криму.  

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу за результатами засідання. 

“Над цим питанням ми працювали протягом року. Було залучено багато інституцій. Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, в який спосіб ми рухатимемось до Деокупації Криму”, – сказав Данілов. 

У засіданні РНБО брали участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, які були учасниками робочої групи з розробки проєкту Стратегії.

26 лютого РНБО на засіданні вже розглядала проект державної стратегії деокупації та реінтеграції АР Крим та Севастополя. Тоді її публічну частину Данілов пообіцяв презентувати через два тижні. Закрита частина Стратегії стосується військових питань деокупації, зазначив секретар РНБО.

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 2 липня 2020 року постійне представництво президента України в АРК, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і Комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації, та реінтеграції ТОТ оприлюднили спільний документ, який окреслює єдиний державний підхід до низки питань, що стосуються окупованого Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.