Окупанти не здатні відновити роботу Каховського магістрального каналу і пропонують подавати воду в Херсонській і Запорізькій областях за допомогою свердловин

Новини
Зруйнована адміністративна будівля управління Головного Каховського магістрального каналу в Каховському районі, 10 серпня 2022 року. Фото: соцмережі. 
Зруйнована адмінбудівля управління Головного Каховського магістрального каналу в Каховському районі, 10.08.2022. Фото: соцмережі

Російські загарбники визнали, що не здатні відновити роботу Каховського магістрального каналу і назвали катастрофічною ситуацію з водопостачанням в окупованих Херсонській і Запорізькій областях. Вирішити цю проблему вони запропонували за допомогою артезіанських свердловин, як це вже було у Криму. Тим часом русло каналу почало пересихати, а залишки води з нього окупанти перекидають на Мелітополь і Бердянськ.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Зневоднені землі. Як диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС і двох каналах наближають екологічну катастрофу на українському півдні».

Катастрофічною визнали ситуацію з роботою Каховського магістрального каналу на засіданні так званого «уряду Херсонської області» на початку квітня. Голова «уряду» Андрєй Алєксєєнко запропонував вирішити водну проблему за допомогою артезіанських свердловин. Він заявив, що українська влада нібито занедбала свердловини в Іванівській громаді Генічеського району і дав вказівку розпочати підготовку до буріння нових і ремонту старих свердловин. Подібними методами намагалися вирішити водну проблему і в окупованому Криму, що стало призводити до виснаження всіх джерел водопостачання.

«Наша громада використовує воду з Каховського магістрального каналу для питного водопостачання Іванівки і частково Нововасилівки та Воскресенки. Після затоплення головної насосної станції (далі – ГНС) управління головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) мені розповідали про пересихання руслу каналу в нашому регіоні, але перевірити цю інформацію не можу. Але це однозначно загрожує великими проблемами з водою для нашої громади. І ми вже зараз думаємо як її вирішити після повного звільнення Херсонської області», – прокоментував ЦЖР начальник Іванівської військової адміністрації Віктор Дебелий.

Тим часом русло каналу почало потроху пересихати. За словами працівників УГКМК, залишки води в ньому ще є, але її з кожним днем стає все менше. Останнім часом окупанти скидали її в четвертий, нижній б’єф, який подає дніпровську воду через західний груповий водовод на Мелітополь, Бердянськ та інші населені пункти окупованої Запорізької області.

«Коли вона закінчиться, окупаційній владі доведеться думати, звідки брати воду для населення і для зрошення в цьому регіоні. Бо в каналі її не буде», – пояснили наші джерела.

До таких наслідків призвели події кінця листопада 2022 року. Через постійні обстріли російськими військовими була пошкоджена герметизація ГНС каналу, після чого почалось її затоплення, спочатку ґрунтовими водами. ГНС збудована таким чином, що її машинна зала з основними насосними агрегатами, частиною електродвигунів, дренажними насосами та системою вентиляції розташована нижче рівня води. Водночас окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно УГКМК разом із запасним дизель-генератором.

Пошкодження на УГКМК від російських обстрілів 18 листопада 2022 року. Фото з російських телеграм-каналів

Пошкодження на УГКМК від російських обстрілів 18 листопада 2022 року. Фото з російських телеграм-каналів

Руйнування не припиняються й досі: востаннє росіяни обстріляли ГНС каналу в середині березня. Також вони заявили про замінування території УГКМК. Чи це дійсно так – достеменно невідомо, адже окупанти давно заборонили доступ сюди навіть працівникам каналу.

Після зупинки ГНС з кінця листопада 2022 року вода в русло Каховського магістрального каналу не подається. З наближенням весни до загарбників дійшло, що внаслідок пошкодження головної насосної станції залишаться без питної води мешканці окупованих посушливих регіонів півдня – передусім, Іванівської громади Генічеського району Херсонщини і приазовської частини Запорізької області. Без поливної води залишаться й аграрії: на балансі УГКМК знаходиться 243 км каналу, що входять до зрошувальної системи Херсонської області, з яких 130 км – довжина магістрального каналу.

Детальніше про це читайте в матеріалі «Зневоднені землі. Як диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС і двох каналах наближають екологічну катастрофу на українському півдні».