Війна Росії проти України: хроніка 27 березня 2024 року

Війна
Бойова машина піхоти M2A2 Bradley ЗС України. Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

Сьогодні 763-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:30 Прокуратура Гамбурга висунула звинувачення чотирьом громадянам Німеччини та особі, яка має громадянство Франції та Швейцарії, які причетні до експорту газових турбін Siemens на тимчасово окуповану територію Криму в обхід санкцій.

17:47 45-річний Василь Душенко з села Бургунка Тягинської громади Бериславського району Херсонщини, отримав підозру в колабораційній діяльності. Під час тимчасової окупації села він працював поліцаєм у росіян, переслідував і тероризував односельців. За інформацією з місцевих чатів, наприкінці червня 2023 року його вбили в Новій Каховці.

16:32 Дарницький районний суд Києва оголосив вирок колишньому начальнику Керченського міського відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, який у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік російських окупантів.

15:26 Готуйся вбивати або помирати за Росію. Мілітаризація дітей в окупованому Криму

14:59 Окупаційна влада Бердянська замінила на захопленому комунальному підприємстві «Бердянськводоканал» керівника-колаборанта на «варяга» з Росії.

14:25 58-річний Павло Івахненко отримав підозру в колабораційній діяльності. За роботу на окупантів гауляйтером села Азовське Генічеської громади Херсонщини йому світить до десяти років позбавлення волі. Першим про його злочини писав телеграм-канал «Генічеськ ua».

13:06 Після останніх атак ЗСУ на кораблі та об’єкти Чорноморського флоту РФ його командування намагається захистити бухту окупованого Севастополя від нових ударів Сил оборони України. У бухті перекривають рух катерів, а на її вході встановлюють нові загородження.

11:13 Володимир Шарлай, 64-річний законний староста села Олексіївка Генічеської міської громади Херсонської області отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Він перейшов на бік ворога і працює головою окупаційної адміністрації Олексіївки. Йому світить до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

09:54 Підрозділи протиповітряної оборони знищили 10 з 13 ударних дронів типу Shahed, якими війська РФ в ніч на 27 березня атакували Україну з російської території.

09:28 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.03.24 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 439190 (+1030) осіб,
танків ‒ 6904 (+11) од,
бойових броньованих машин ‒ 13216 (+9) од,
артилерійських систем – 10931 (+27) од,
РСЗВ – 1019 (+0) од,
засоби ППО ‒ 728 (+1) од,
літаків – 347 (+0) од,
гелікоптерів – 325 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8578 (+25),
крилаті ракети ‒ 2015 (+1),
кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
підводні човни – 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 14539 (+41) од,
спеціальна техніка ‒ 1794 (+5)

09:19 Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) зафіксувала страту російськими окупантами 32 полонених українських військових за період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року, що набагато більше, ніж за будь-який із попередніх періодів.

08:30 На Херсонщині за минулу добу, 26 березня, через обстріли російських окупантів три людини отримали поранення. У населених пунктах пошкоджено багатоповерхівку та два приватні будинки.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень. Загалом, протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 74 авіаційних ударів, здійснив 152 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Новоєгорівка, Іванівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Веселе, Курдюмівка, Часів Яр, Бердичі, Новопокровське, Новомихайлівка, Микільське, Карлівка, Уманське, Семенівка, Красногорівка, Олександрівка, Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, та північніше Веселого Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак ворога в районі населених пунктів Іванівське, Богданівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне, де противник, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби здійснив 3 безуспішних атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління та 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу та 1 складу боєприпасів противника.