Железная дорога РФ на оккупированном Юге, уничтожение ВСУ А-50У и Ил-22М россиян и судьба коллаборантов: обзор событий за неделю

Война
Аэродром г.Крымск (РФ) с высоты и самолет А-50У 27.12.2023 г. Фото: Google Maps, t.me/andriyshTime. Коллаж: investigator.org.ua

Обзор важнейших новостей за неделю, 15-21 января 2024, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Херсонська область

Російська окупаційна влада захопила краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику Каховського району Херсонщини. Після вторгнення військ РФ на південь України заклад залишався без опалення. Окупанти вже заявили, що збираються «відновити» його роботу і використовувати з суто пропагандистською метою.

***

Голова окупаційної адміністрації Каховської громади Павло Філіпчук звинуватив у перебоях з водопостачанням у східній частині міста, а також у сусідніх селах Малокаховка, Василівка і Любимівка окупаційний водоканал Херсонської області. За словами гауляйтера, тут досі не пробурені і не введені в експлуатацію нові свердловини.

***

Мешканець Херсонщини Ігор Дука в травні 2022 року звільнився з посади інспектора-кінолога захопленої окупантами держустанови «Голопристанська виправна колонія (№7)» у селі Стара Збур’ївка і добровільно перейшов працювати на аналогічну посаду до ворога. Згодом він виїхав з окупації і сам повідомив українським правоохоронцям про вчинений ним злочин. 10 січня суд визнав його винним у колабораційній діяльності і відправив за ґрати на 7 років.

Ігор Дука

Керувати незаконно створеним «Облводоканалом» на Херсонщині російські окупанти призначили 48-річного Владіміра Бочурка зі столиці депресивної російської республіки Марій Ел Йошкар-Ола. Це підприємство відповідає за водопостачання на всій лівобережній частині області, а решту місцевих водоканалів загарбники зараз «ліквідовують». Очолюваний росіянином Бочурко «Облводоканал» днями розкритикував за бездіяльність гауляйтер Каховки Павло Філіпчук.

***

37-річний Сергій Клецький, підприємець зі Скадовська Херсонської області, засновник сайту 05537.com.ua, кандидат у депутати Скадовської міськради від президентської партії «Слуга народу» в 2020 році, визнаний винним у колабораційній діяльності. Він добровільно перейшов на бік ворога і став першим заступником голови окупаційної адміністрації Скадовського району. За словами свідків, він брав участь у розграбуванні місцевого відділення Ощадбанку, погрожував їм вбивством і розквартировував російських військових у місті.

***

45-річна Марина Литвиненко, мешканка Нової Каховки, добровільно перейшла на бік ворога і очолила місцевий окупаційний «пенсійний фонд». За це вона отримала заочну підозру в колабораційній діяльності від управління СБУ у Вінницькій області.

***

51-річна Ірина Михальченко, інспекторка Гладківського старостинського округу з питань військового обліку і благоустрою Голопристанської громади Скадовського району Херсонщини 16 січня отримала заочну підозру СБУ в колабораційній діяльності. Вона з перших місяців окупації перейшла на бік ворога і працює заступницею гауляйтера села Гладківка.

***

51-річний Сергій Щеглов, який очолив окупаційне відділення поліції у Каланчаку Скадовського району Херсонщини, отримав заочну підозру в колабораційній діяльності і жорстокому поводженні з цивільним населенням. Першим про нього писав ЦЖР.

Сергій Щеглов

Тетяна Мартинюк, мешканка села Новоолександрівка Бериславського району Херсонщини визнана винною в колабораційній діяльності за попередньою змовою групи осіб. За участь в організації незаконного референдуму у вересні 2022 року її засуджено до 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

***

Едвард Хачатрян, колишній помічник дільничного інспектора поліції з села Олександрівка Новотроїцької громади Генічеського району Херсонщини, з перших днів окупації перейшов на бік ворога, здавав росіянам своїх односельців, за що отримав посаду гауляйтера. Сюжет про нього і про захоплений сільський будинок культури, який «очолила» малоосвічена Любов Стецюк, вийшов на пропагандистському телеканалі «Таврия».

***

Російські окупанти так і не змогли налагодити роботу свого «пенсійного фонду», закладів освіти і лікарні в другому за чисельністю населення місті Херсонщини – Новій Каховці. Крім того, тут спостерігається шалений кадровий голод, величезні черги до потрібних людям спеціалістів, а місцева «адміністрація» затримує виплату зарплати комунальникам. Мешканці Нової Каховки кинуті напризволяще – і це відкрито визнають самі окупанти.

***

Вантажоперевізники з тимчасово окупованої Херсонщини, які зареєстрували свою діяльність у росіян і раділи приходу «русского міра» тепер скаржаться на відсутність роботи. За їхніми словами, якщо в 2022 році вони могли гарно заробляти, то тепер запроваджені загарбниками обмеження і велика конкуренція з російськими перевізниками фактично знищили їх бізнес.

Запорізька область

Мелітопольська громада до лютого 2024 року бере участь у пілотному проєкті компенсації за знищене житло, розташоване на окупованій території. Мешканці міста можуть отримати кошти від держави за зруйноване внаслідок російської агресії житло ще до деокупації населеного пункту.

***

Співробітник ФСБ РФ Ян Заневський, батько якого очолював службу безпеки президента-втікача Віктора Януковича, був призначений «куратором» від росіської спецслужби окупованого Василівського району Запорізької області. На «посаді» росіянин знущався над затриманими. Жительці району, в будинку якої знайшли український прапор, обіцяв прострелити коліна та «віддати на кілька днів 150 кадирівцям». Нацполіція повідомила окупанту про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

***

З початку 2024 року управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації провело 3 аукціони на загальну суму 70 млн грн із закупівлі колючого дроту і будматеріалів для фортифікаційних споруд. Ще 3 тендери на 200 млн грн зірвалися з різних причин.

Мешканець Дніпрорудного Олег Долматов пішов на співпрацю з окупантами, збирав інформацію про розташування військових і техніки, а також коригував ракетні удари по Запоріжжю. Внаслідок одного з таких ударів загинуло п’ятеро людей, ще п’ять отримали поранення. Чоловікові повідомлено про підозру в державній зраді.

***

Залізничний транспорт залишається найефективнішим засобом в російсько-українській війні  для переміщення підрозділів, боєприпасів та обладнання. 

Центр журналістських розслідувань аналізує, на якому етапі знаходиться будівництво залізниці з РФ до окупованого Криму через Донбас та Запоріжжя, а також в цілому логістику російської армії на сухопутному коридорі.

АР Крим та Севастополь

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що повітряні сили ЗСУ збили два важливих російських судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення та повітряний пункт управління.

***

Повітряні сили показали фото ураженого російського Іл-22. Повітряний пункт управління російських окупантів Іл-22 ймовірно вцілів після ураження, але не підлягає відновлюванню.

Схоже, операція Повітряних Сил ЗСУ зі знищення ворожих літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50У та повітряного пункту управління Іл-22М не обійшлася без партизан, які у наприкінці минулого року зафіксували літак А-50У на аеродромі м. Кримськ Краснодарського краю РФ.

Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У ПКС РФ на російському аеродромі Кримськ. 27.12.2023. Фото: t.me/andriyshTime

Соломʼянський районний суд міста Києва оголосив вирок колишньому начальнику відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин Прокуратури Автономної Республіки Крим Станіславу Кулібабі, який після окупації півострова зрадив присязі та перейшов на службу до російських окупантів. Його визнано винним у державній зраді.

***

57-річна Світлана Кочмурадова, в. о. генерального директора захопленого державного підприємства «Видавництво і друкарня «Таврида» з Сімферополя, друкувала для окупантів бюлетені для незаконних виборів у вересні 2022 року. За цей злочин СБУ 19 січня заочно повідомила їй про підозру в колабораційній діяльності, за яку жінці загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 19 січня 2024 року.

Перелік російських приватних проектів, що навчають операторів БПЛА, невпинно зростає. До технічних центрів «Царские волки», корпусу «Операторов БПЛА», купи грантових проектів і курсів у вишах Криму і Севастополя, а також на базі відділень ДОСААФ додалась мережа проєкту «Архангел». Її російські пропагандисти називають найбільшою в Росії. У розслідуванні ми ідентифікували її керівників.

Починаємо ретроспективний показ наших спецпроектів та розслідувань про початок російської окупації Криму і Севастополя. Десятиріччя цього міжнародного злочину вимагає пригадати деталі і нагадати імена тих, хто і досі не поніс персональну відповідальність за співучасть у ньому.

Шуцмани Путіна: «Самооборона Севастополя».