Українського політв’язня Коломійця вдруге поспіль посадили в ШІЗО

Андрій Коломієць Фото: Crimean Human Rights Group

Українського політв’язня Андрія Коломійця, засудженого «судом» окупованого Криму за нібито замах на співробітників кримського «Беркуту» на Майдані в Києві, в колонії російського Краснодару вдруге поспіль посадили в штрафний ізолятор (ШІЗО) на 10 діб.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на дружину українця Галину Коломієць, передає Центр журналістських розслідувань.

За її словами, 26 лютого Коломійця посадили в ШІЗО перший раз на 10 діб за недотримання форми одягу.

«За добу до виходу з ізолятора співробітники колонії сфотографували, що він спить не по режиму (на підлозі). Через це 9 березня його вдруге відправили в ШІЗО ще на 10 діб. Поки Андрій перебував в ізоляторі, оперативники допитували ув’язнених, які працюють разом з ним в одному цеху. У в’язнів запитували, чи знають вони що Андрій політв’язень. Також співробітники колонії цікавилися, чи говорить Коломієць з іншими ув’язненим про Україну та події на Майдані», – повідомила Галина Коломієць.

Як повідомлялось, 15 травня 2015 року в Кабардино-Балкарії (РФ) з порушенням процесуальних норм був заарештований громадянин України, житель Київської області, 1993 р.н. Андрій Коломієць. Його вивезли в анексуваний Крим, і з 13 серпня 2015 він перебував у СІЗО Сімферополя. Коломієць повідомляв правозахисникам, що до нього застосовувалися тортури на Північному Кавказі відразу поле затримання.

Коломієць, обвинувачувався «прокуратурою Республіки Крим» нібито в замаху на вбивство двох колишніх співробітників «Беркута» під час Революції Переваги в Києві. Йому інкримінували кілька статей Кримінального кодексу РФ: ст. 105 (вбивство двох і більше осіб (незавершене)), ст. 228 (зберігання наркотичних засобів), ст. 30 (замах на злочин).

10 червня 2016 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив Коломійця до 10 років позбавлення волі. 27 жовтня так званий «Верховний суд РК» не задовольнив апеляційну скаргу на вирок Коломійцю. 22 листопада 2016 року Коломійця перевезли для відбування покарання в колонію суворого режиму ІК-14 в Краснодарі.

В квітні 2017 року Коломієць подав скаргу на РФ до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Коломійця вже кілька разів поміщали в штрафний ізолятор. У колонії його принижують і залучають до важкої фізичної праці. У Коломійця погіршився стан здоров’я, проте необхідну медичну допомогу йому не надають.