В Україні не будуть підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду – посадовці

Новини

Місцева та центральна влада домовилась, що тарифи на тепло і гарячу воду в Україні не будуть підвищувати.

Про це повідомив київський міський голова Віталій Кличко.

За його словами, меморандум буде підписаний між урядом, АМУ та представниками парламенту про алгоритм виведення сфери теплопостачання з кризової ситуації, спричиненої коливанням ціни на газ.

«Ми домовилися з урядом і представниками парламенту, що тарифи на опалення та гарячу воду в Україні до кінця опалювального сезону не підвищуватимуть», – написав він.

Сьогодні відбулась урядова нарада разом з представниками місцевою влади та парламенту.

На засіданні були, зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, мери: Києва, Маріуполя, Кропивницького, Вінниці, Кривого Рогу та в.о міського голови Харкова. В нараді також взяли участь представники НАК «Нафтогаз України», Офісу президента України.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан каже, що громадянам неважливо, які механізми застосовує центральна і муніципальна влада для вирішення питання підвищення тарифів на опалення.

«Це завжди так відбувається під час перехідного періоду і всі країни проходили цей період. Найголовніше, що на основі діалогу між гілками влади буде запропоноване рішення, яке захистить наших громадян від зростання ціни на комунальні послуги.

Громадянам неважливо, які механізми застосує центральна і муніципальна влада для вирішення цієї проблеми.

На цей період буде обгрунтована ціна, а вже питання щодо компенсації іншим компаніям, які надають цю послугу вони вирішуватимуться за рахунок реструктуризації або за рахунок прямих дотацій із держбюджету», – каже Слобожан.

Олександр Слобожан

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль за підсумками наради з міськими головами, профільними міністрами і заступниками Офісу президента повідомив, що тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними.

На нараді було досягнуто домовленості розробити проєкт спільного меморандуму, в якому є пункт про непідвищення тарифів. Спільний меморандум буде регламентувати й інші домовленості — спільну роботу з реструктуризації заборгованості перед НАК «Нафтогаз» і можливість укладання річних договорів між теплокомуненерго і «Нафтогазом», щоб отримати більш вигідну ціну.

  • Кабмін України з 1 січня 2021 року скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/кВт.год для населення на перші 100 кВт і встановив єдину фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.
  • Тарифи на електроенергію для населення в Україні не переглядалися з березня 2017 року. Вони складають 90 коп/КВт.год за перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання. Це більш ніж в чотири рази менше середнього тарифу в Європі.
  • За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.
  • Щорічні дотації за заниженими тарифами на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.