Двоюрідного брата Путіна запідозрили у відмиванні $230 млрд через Danske Bank

Корупція

Ігор Путін, двоюрідний брат президента РФ Володимира Путіна, причетний до відмивання $230 млрд через естонське відділення Danske Bank.

Про це колишній співробітник банку Говард Вілкінсон заявив телеканалу в інтерв’ю CBS, пише Центр журналістських розслідувань.

Він розповів, що в 2013 році його робота в банку полягала в оформленні угод, їх перевіркою займався спеціальний підрозділ.

«Дивацтва» були виявлені, коли колега Уїлкінсона попросив допомогти йому з оформленням документів на фірму Lantana Trade, яка проводила через Danske Bank по 20 млн в день (валюта не вказана), але у фінансовій звітності на британському урядовому сайті фірма була вказана як «що знаходиться в стані спокою ».

Уілкінсон пояснив, що він перевірив ще кілька фірм, які проводили гроші через естонське відділення банку, і «всі вони виявилися помилковими». Зокрема, 15 фірм з 16 були зареєстровані за однією адресою.

Він звернув увагу банкірів на те, що відбувається, але не отримав належної реакції. Уілкінсон стверджує, що йому сказали: «банк – не поліція». Після цього він звільнився і виїхав до Великобританії.

Банк визнав факт відмивання грошей, коли через п’ять років на ситуацію в Danske Bank звернула увагу преса.

Ігор Путін нібито причетний до схем з відмивання грошей, але «завжди заявляв про свою невинність».

Згодом Danske Bank визнав, що його естонська філія брала участь у найбільшій операції з відмивання коштів. Звинувачення у цій справі висунули 18 екс-співробітникам банку.

Згідно з розслідуванням Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), опублікованому в лютому 2018 року, фірма Lantana була пов’язана з «Промсбербанком» з РФ, в правління якого входив Ігор Путін. Банк був ліквідований в 2016 році.