Хостинг-провайдер «Бегет Україна» має ознаки зв’язку з російським «Бегет», що працює на ТОТ Донбасу і Криму – розслідування ЦЖР

Влада
Фото: vk.com/begetru

Центр журналістських розслідувань виявив ознаки зв’язку російського хостинг-провайдера «Бегет», що надає послуги «ДНР» і окупаційним проектам на ТОТ Криму і півдня, та київського ТОВ «Бегет», який де-юре були припинені у 2018 році. Експеримент ЦЖР довів, що український сервіс продовжує бути частиною російського.

У 2012 році головні бенефіціари російської компанії «Бегет» (брендова назва Beget) Алєксандр Ільїн та Алєксєй Манікін із Санкт-Петербургу зареєстрували у Києві однойменне ТОВ. 

У 2018 році корпоративні права на фірму з уставним капіталом у 1200 грн відійшли українцю Владиславу Голобородьку. Він стверджує, що ніякого зв’язку у двох компаній наразі немає. Попри це на сторінці контактів та в футері сайту російської компанії «Бегет» розміщені два номери телефонів в Україні: багатоканальний 0 (800) 802-192 та звичайний +380 (44) 300-02-18. 

Ці ж номери телефонів вказані у реквізитах ТОВ «Бегет Україна» на його веб-сторінці, а в футері сайту прямим текстом вказано: «ТОВ «Бегет Україна» є партнером реєстратора доменних імен ООО «Бегет».

У тексті публічної оферти, затвердженої Владиславом Голобородьком у лютому 2023 року, вказано, що ТОВ «Бегет Україна» здійснює реєстрацію доменних імен в міжнародних зонах через дві російські компанії – АТ «Региональный сетевой информационный центр» (RU-CENTER) та його «дочку» ТОВ «Регистратор Р01».

На питання, чому «Бегет Україна» продовжувала працювати через російських реєстраторів доменних імен, Владислав Голобородько спочатку послався на погану пам’ять, потім – на підписані раніше угоди, які він мав виконувати, врешті припустив, що то могла бути технічна помилка.

За словами Голобородька, після повномасштабного вторгнення РФ на виконання рішення РНБО всі сервери, розташовані на території Росії, були заблоковані упродовж місяця. Тому ресурси клієнтів «Бегет Україна», що втратили доступ, були «переміщені на сервери Казахстану та Німеччини».

Як з’ясував ЦЖР, ТОВ «Бегет Казахстан» (БИН 220340020703), зареєстроване в Астані у березні 2022 року, прямо пов’язана із російським «Бегетом». У обох компаній – стовідсоткове співпадіння засновників і один на двох керівник – Алєксандр Клюков. Тож можна сказати, що «Бегет Казахстан» – повний клон російської компанії.

Німецька компанія BeGet, GmbH, заснована у Берліні 5 травня 2015 року з керуючим директором Алєксандром Ільїним, співвласником пітерського «Бегета», була ліквідована ще у квітні 2021-го. 

Ключове питання: а де хоститься сайт самого ТОВ «Бегет Україна»? За даними сервісу Whois, сайт знаходиться за Cloudflare, тобто, побачити кінцеві сервери змоги немає. ЦЖР провів невеликий експеримент, що дозволяє знайти реальну локацію хостингу і який може повторити будь-хто. 

Автоматична відповідь на заявку на відкриття аккаунта, відправлена із сайту «Бегет Україна», прийшла із реквізитами російського «Бегету».

Отримані технічні дані ЦЖР попросив проаналізувати IT-фахівця однієї з провідних компаній. І ось який експертний коментар ми отримали: 

«Система генерації автоматичних відповідей з сайту є підтвердженням/перевіркою того, що «Бегет Україна» є та сама російська компанія, але в «обгортці». Коли сайт генерує автоматичний лист на запит користувача (наприклад, на реєстрацію), то цей лист перед відправкою проходить шлях через кілька поштових серверів: безпосередньо від серверу сайту – до серверу вашої скриньки. При цьому кожен з них додає до листа відмітку з технічними даними: звідки та коли листа було отримано, за яким внутрішнім ідентифікатором, тощо. У випадку «Бегет Україна» ми чітко бачимо, що лист, який було надіслано у відповідь на запит з його сайту, було відправлено з IP-адреси сервера, що належить до блоку адрес компанії Beget LLC, і територіально знаходиться в Санкт-Петербурзі, Росія». 

Це підтверджують дані сервісу Infobyip.com: увівши IP:185.155.118.1 сервера, що висвітився у автоматичній відповіді на лист-заявку, отримуємо локалізацію сервера у м. Санкт-Петербург.

Як виявило розслідування ЦЖР, російський топовий хостинг-провайдер «Бегет» (Beget) працює на окупованих українських територіях, де його клієнтами є незаконно утворені органи влади, пропагандистські медіапроекти і організації, що прямо сприяють російській армії у війні проти України. Попри тривалість діяльності ТОВ «Бегет» на підтримку агресії РФ, щодо нього не застосовані ні українські, ні західні санкції.

Українець Владислав Голобородько, який наразі одноосібно володіє ТОВ «Бегет Україна», у 2023 році зареєстрував у Чорногорії фірму і відкрив однойменне Cafe Sofi на набережній курортного міста Тіват. Він відмовився відповідати на питання ЦЖР щодо законних підстав для виїзду за межі України під час дії режиму воєнного стану.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter