Суд заочно заарештував Злочевського у справі про рекордний хабар

Корупція

Вищий антикорупційний суд України заочно заарештував колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Про це керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький повідомив на спільній прес-конференції з керівником Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артемом Ситником.

«Суд обрав заочну запобіжний захід – таку як утримання під вартою – саме нашому фігуранту. Це додаткова інформація до оголошення в розшук. Я впевнений, що ми цю справу закінчимо в строки досудового розслідування, оскільки докази зібрані належним чином», – зазначив керівник САП.

Він нагадав, що справа стосується підозри про організацію дачі хабара керівникам НАБУ і САП в $6 млн.

Колишній міністр екології та природних ресурсів часів Януковича, власник великої газової компанії Burisma Group Микола Злочевський звинувачується за ч.4 ст.369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі, яка займає особливо відповідальне становище). Запобіжний захід до нього не застосовувался.

12 червня детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади неправомірної вигоди керівництву НАБУ та керівнику САП Назару Холодницькому в розмірі $6 млн.

Хабар давали за закриття справи щодо власника «Бурісми» (Burisma Holdings), екс-міністра екології Миколи Злочевського. У цій справі затримали першого заступника голови ДФС у Києві Миколу Ільяшенка.

  • Хантер Байден син колишнього віцепрезидента США, а тепер кандидат у президенти США Джо Байдена, 2014 році став одним із членів Наглядової ради компанії Burisma, яка належить українському мільйонеру Миколі Злочевському та у часи генпрокурора Віктора Шокіна була об’єктом кількох кримінальних справ.
  • 16 лютого 2016 року президент Порошенко попросив Шокіна піти з посади, бо його відомство «не змогло заручитися довірою суспільства».
  • У 2018 році Джо Байден розповів, що погрожував українським лідерам не дати кредит, якщо вони не звільнять Шокіна. Після цього Шокін заявив, що був змушений припинити розслідування стосовно компанії Burisma під тиском з боку США.
  • В НАБУ повідомляли, що розслідування щодо компанії Burisma Limited не стосується періоду, коли син Байдена Хантер був одним із членів Наглядової ради цієї компанії.