НАЗК виявило порушення у деклараціях депутатов та судді КСУ: земельні ділянки, квартира, шекелі

Корупція

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки кримінального правопорушення (ст. 366-2 Кримінального кодексу України) у ще чотирьох деклараціях посадовців. Виявлено незадекларовані земельні ділянки, квартира, шекелі.

Ознаки кримінального правопорушення виявлено у деклараціях таких посадових осіб:

  • Касмінін Олександр Володимирович, суддя Конституційного Суду України. Недостовірні відомості – 2,4 млн гривень.
    Декларант не вказав відомості про вартість квартири загальною площею 150,5 м2.
  • Куницький Олександр Олегович, народний депутат України. Недостовірні відомості – 2,3 млн гривень.
    Так, декларант не зазначив інформацію про фінансове зобов’язання у розмірі понад 303 тис. шекелів.
  • Стечишин Алла Василівна, депутат Тернопільської обласної ради. Недостовірні відомості – 9,4 млн гривень.
    Зокрема депутат не зазначила у декларації інформацію про декілька земельних ділянок, які належать її чоловіку.
  • Цуканов Олександр Анатолійович, директор ДП «Переяслав-Хмельницький Агролісгосп» – депутат Бориспільської міської ради. Недостовірні відомості – 7,2 млн гривень.

«НАЗК зацікавлене виявляти конкретні значні порушення у деклараціях, а не шукати дрібні одруки, як це відбувалося колись. Як результат – з початку року вже виявили 19 декларацій з ознаками кримінального правопорушення. Загалом виявили недостовірні відомості у деклараціях посадовців на 343 млн гривень», – повідомив заступник Голови НАЗК Роман Сухоставець.

Поміж інших активів депутат не зазначив земельну ділянку площею 990 м2 та фінансові зобов’язання перед юридичною особою у розмірі 208 тис. дол. США (понад 5 млн грн).

Інформація про виявлені ознаки кримінальних правопорушень передана до Національного антикорупційного бюро України.

Раніше НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у деклараціях ще чотирьох народних депутатів, трьох заступників голів обласних державних адміністрацій та ще п’яти осіб.

Понад 10 тисяч посадових осіб, які навмисне не подали декларації, не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, оскільки своїм рішенням від 27.10.2020 року Конституційний Суд України скасував відповідну статтю Кримінального кодексу.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • Рішення також визнає неконституційними положення закону «Про запобігання корупції», зокрема положення про відкритий доступ до декларацій, положення щодо контролю та перевірки декларацій та положення про відповідальність за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.
  • 15 грудня 2020 року Верховна Рада повернула Національному агентству з питань запобігання корупції повноваження з перевірки декларацій, які були заблоковані Конституційним судом. Однак у НАЗК є три суттєві зауваження до ухвалених парламентом законів. 24 грудня президент Володимир Зеленський їх підписав.