Доброчесність багатьох кандидатів до Верховного суду сумнівна – посольство США

Корупція

Доброчесність багатьох кандидатів, які претендують на місця в новому складі Верховного Суду України, викликає сумніви.

Про це заявили в посольстві США в Україні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ряд сильних кандидатів потрапили до складу Верховного суду, але все ж добропорядність багатьох з них викликає сумніви», – повідомляється в офіційному мікроблозі Twitter американського дипвідомства.

Як вважають в посольстві, Вища рада правосуддя повинна окремо переглянути особисті справи кожного з кандидатів.

Конкурс до Верховного суду України стартував 7 листопада 2016 року. Для участі в ньому зареєструвалися 1436 чоловік, 846 подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 – до проходження кваліфікаційного оцінювання.

В травні 2017 року експерт «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков повідомив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) допустила на конкурс кандидатів в новий Верховний суд України 80% суддів, по яким дала негативні висновки Громадська рада доброчесності.

27 липня ВККСУ визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду України. Кандидатури переможців будуть розглянуті Вищою радою правосуддя, а потім передані на затвердження президента України.

За інформацією громадської організації «Центр протидії корупції», 30 з 120 відібраних кандидатів отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності як такі, що не відповідають критеріям професійної етики і доброчесності. При цьому дев’ять переможців з сумнівною репутацією можуть потрапити до Касаційного адміністративний суду, вісім – до господарського, сім – до цивільного, шість – до кримінального.

Як повідомлялося, в рейтинг кандидатів на посади в новому Верховному суді України потрапили герої антикорупційних розслідувань журналістів програми «Схеми».