Кошти для «Стіни» відмивалися через фірму, директором якої була прибиральниця – ЗМІ

Корупція

Слідчі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) підозрюють, що фірми-генпідрядники робіт по реалізації проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні використовували для відмивання коштів компанію-субпідрядника ТОВ «Кот-Трейд», директором якої була прибиральниця.

Про це йдеться в розслідуванні, опублікованному виданням Українська правда, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як вказується, з тексту постанови Солом’янського суду Києва про арешт майна в цій справі слідує, що у справі розкрадання коштів по проекту «Стіна» слідчі НАБУ підозрюють, що три фірми-генпідрядника робіт використовували для відмивання коштів субпідрядника – ТОВ «Кот-Трейд».

При цьому 4 млн. грн. з рахунку цього ТОВ в банку «Глобус» зняв директор фірми, а ще частину грошей перевели на три інші рахунки в «Сбербанку» з призначенням платежу: «Поповнення власного поточного рахунку».

«Згідно з інформацією, наданою ДФС України, будь-яких працівників, крім директора, ТОВ «Кот-Трейд» не має, в зв’язку з чим об’єктивно виконати роботи з інженерно-технічного облаштування держкордону воно не могло, що дає підстави вважати, що ТОВ «Кот- Трейд» є фіктивним підприємством, і будь-яких робіт з облаштування державного кордону не виконувало, – йдеться в рішенні суду.

Під час допиту перший директор ТОВ «Кот-Трейд» повідомила, що працює прибиральницею, а за 500 гривень видала довіреність незнайомцю на здійснення дій від свого імені.

Зараз офіційним керівником ТОВ «Кот-Трейд» значиться Сергієнко Сергій Едуардович.

Раніше детективи НАБУ розкрили схему розтрати держкоштів і затримали перших фігурантів справи. За версією слідства, в результаті злочинних дій інтересам держави завдано збитків в розмірі понад 16 млн грн.