Уряд Німеччини закликав РФ звільнити незаконно засуджених в Криму Умерова та Семену

Новини
Будівля німецького Бундестагу Фото: picture-aliance/ZB

Уряд Німеччини засудив незаконні вироки, винесені в Криму російською окупаційною владою заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову і журналісту Радіо Свобода Миколі Семені, та закликав Росію їх звільнити.

Про це заявила заступник офіційного представника уряду ФРН Ульріке Деммер, повідомляє Центр журналістських розслідування.

«Ці вироки викликають у нас глибоку стурбованість, оскільки вони в черговий раз підтверджують справедливість доповіді Верховного комісара ООН з прав людини від 25 вересня про плачевну ситуацію з правами людини в протиправно анексованому Росією Криму», – сказала Деммер.

Вона вказала, що обидва вироки були винесені неуповноваженими судовими російськими інстанціями в анексованому Криму. Тому федеральний уряд Німеччини закликає РФ негайно звільнити Ільмі Умерова та Миколи Семену.

«На одностайну думку міжнародної спільноти, Кримський півострів є невід’ємною частиною державної території України. Це також стосується судової практики у Криму, який знаходиться під єдиним суверенітетом України», – зазначила Деммер.

Як повідомлялось, 22 вересня «Желєзнодорожний райсуд» окупованого Сімферополя засудив журналіста Миколи Семену до 2 років 6 місяців позбавлення волі умовно із забороною на ведення публічної діяльності на 3 роки і випробувальним терміном 3 роки і зобов’язанням є 2 рази на місяць для контролю у ФСВП. «Суд» визнав Семену винним в скоєнні злочину передбаченого ч.2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації).

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.