Суд арештував судно Nefterudovoz 45М, яке брало участь в «ільменітовій схемі»

Новини
Засідання Херсонського міського суду, 21 лютого 2018 рФото: investigator.org.ua

Херсонський міський суд у середу, 21 лютого наклав арешт на вилучений правоохоронцями  суховантажу Nefterudovoz 45М та його майно. Судно було  задіяно у так званій «ільменітовій схемі» поставок сировини на завод «Кримський титан» олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму через закритий Україною порт Керч.

Представники компанії-судновласника Nefterudovoz 45М херсонського ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент» до суду не з’явились, повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань, які були присутні на засіданні.

«Суд ухвалив: клопотання слідчого відділу Головного управління СБУ у АРК задовольнити і накласти арешт на Nefterudovoz 45М шляхом заборони на вихід судна з акваторії Херсонського морського порту. Накласти арешт на майно, що належить ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент», вилучене в ході обшуку судна», – йдеться в ухвалі, яку виніс суддя Ярослав Мусулєвський.

Суддя Херсонського міського суду Ярослав Мусулєвський Фото: investigator.org.ua

Слідство вбачає у діях судновласника та учасників «ільменітової схеми”  ознаки порушення Порядку в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію півострова та фінансування сепаратизму.

Слідчий ГУ СБУ в АРК Андрій Владімірцев Фото: investigator.org.ua

«Судновласник фактично сплатив збори за проході Керч-Енікальським каналом. Відповідно до законодавства України, визначено межі акваторії морського порту Керч, який офіційно закритий. До цієї акваторії входить і Керч-Енікальський канал, по якому проходило судно. Судно, проходячи фарватером №50, 52 або Керченською протокою – вони усі з’єднуються в одну лінію під мостом, який зараз будується незаконно, і заходять в акваторію порту. Фактично, це є порушенням Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, тобто, злочини, передбачені статтею 332-1 ККУ,  та  статтею 110-2 – фінансування окупаційного режиму через агентуючі компанії», – повідомив слідчий ГУ СБУ у АРК Андрій Владімірцев.

Нагадаємо, 17 лютого 2018 року на судні Nefterudovoz 45М, яке зайшло напередодні в акваторію порту своєї приписки – Херсон, співробітники прокуратури АРК, кримського главку СБУ та прикордонної служби провели обшук. Слідчі дії проходили в рамках розслідування так званої «ільменітової схеми» – незаконних поставок руди в окупований Крим. Слідчі СБУ вилучили документацію і судно Nefterudovoz 45М і допитали всіх членів екіпажу. 19 лютого прокурори звернулись з клопотанням в суд про арешт судна.

За українським регістром, судно Nefterudovoz 45М належить херсонському ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент», засновником якого є одесит Максим Молчанов.

Судно Nefterudovoz 45М Фото: investigator.org.ua

Як повідомлялось, судно Nefterudovoz 45М доставило близько трьох тисяч тонн ільменітової руди з турецького порту Самсун. 11 січня на рейді порту Кавказ сировина була перевантажена на російське судно Nefterudovoz-2, яке доправило її  в закритий керченський порт Камиш-Бурун. Єдиним підприємством у Криму, яке використовує ільменіт як сировину, є «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа.

Центр журналістських розслідувань повідомляв, що у  схемі поставок ільменіту на завод «Кримський титан» в окупованому Армянську – новий маршрут і посібники. Із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» (Краснодарський край, РФ) перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. В останні місяці серед перевізників ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Подробиці у матеріалі «Ільменіт для Кримського Титану: стара схема – новий маршрут».