Влада РФ депортує кримчан за відмову від російського паспорта – Олександр Сєдов

Новини
Александр Седов, аналитик Крымской правозащитной группыОлександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи Фото: investigator.org.ua

Окупаційні «суди» депортують громадян України, що проживають в анексованому Криму, через відсутність паспорту Російської Федерації. Найчастіше жертвами таких судових рішень стають кримчани без сімейних зв’язків на півострові.

Про це повідомив Олександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі Валентини Самар «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір Чорноморська ТРК).

Відсутність паспорту РФ вважається в російських судах підставою для депортації, стверджує Сєдов:

«Вважається, що оскільки «ви не робили нічого, щоб отримати паспорт Російської Федерації, то у вас немає ніяких документів, що дають право на перебування на території Російської Федерації». І на цих підставах, найчастіше за умови, що немає сім’ї, в якій хтось отримав паспорт, таких громадян депортують».

В той же час, навіть наявність родинних зв’язків не завжди є перешкодою для вирішення про депортацію:

«Я вже знайшов кілька рішень, коли депортують навіть за наявності сімейних зв’язків. Не всі судді приймають практику, що цивільний шлюб теж є сімейними стосунками, і якщо люди живуть в цивільному шлюбі, то одного з подружжя залишають в Криму, а іншого – депортують», – сказав Сєдов.

За його словами, окупаційні «суди» винесли вже як мінімум 180 рішень про депортацію. Всього правозахисники перевірили близько п’ятисот судових рішень з 2,5 тисяч, винесених російськими судами в зв’язку з  відсутністю документів, необхідних для проживання на території Російської Федерації.

Сєдов стверджує, що жертвами судового переслідування стають не тільки кримчани – громадяни України, які не отримали російського паспорта і не писали заяви про відмову від російського громадянства, але й ті, хто таку заяву написав:

«Є навіть особи, які писали такі заяви. Їх штрафують, оскільки, за нормами російського права, вони зобов’язані щороку відзначатиметься в ДМС про те, де вони знаходяться, чим вони займаються. Якщо ви пропускаєте дату, на вас складається протокол, привід до суду, а в суді зазвичай виписують штраф від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, у вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після анексії Криму мешканцям півострову було видано понад 2 мільйони російських паспортів.

15 травня 2018 року Росія депортувала в Узбекистан вивезеного в 2016 році з окупованого Криму в Краснодар кримського татарина Недіма Халілова, який відмовився приймати громадянство РФ і вимагав надати йому статус особи без громадянства на своїй історичній Батьківщині.