У Києві почався відбір серед ветеранів АТО для участі Марафоні морської піхоти США

Новини
Фото: uain.press/Артем Голуб

У Києві розпочався національний відбір кандидатів для участі у 43-му Марафоні морської піхоти США.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання «Український інтерес».

На стадіоні ЦСКА зібралось близько 80 військових, що брали участь у бойових діях на сході України та отримали поранення. Усі вони бажають поїхати на майбутні змагання у Вашингтоні, однак, для цього потрібно пройти відбір. Наприкінці жовтня до США від України зможуть поїхати тільки 10 військових.

«Переможці відбору розказуватимуть там про нашу проблему, щоб більше людей дізналось про війну на сході України. Вони зможуть відвідати США та поспілкуватись з такими ж учасниками бойових дій з інших куточків світу, поділитися знаннями. Вперше ми взяли участь у цьому заході у 2016 році, у 2017 ми там закріпилися, а цьогоріч ми вже є невід’ємними учасниками цих змагань», – розповів генерал-майор запасу ЗСУ, координатор марафону з американськими партнерами Володимир Гаврилов.

Фото: uain.press/Артем Голуб

Під час відбору пріоритет надаватимуть силовикам, які показали найкращі результати та мають елементарні знання англійської, що знадобиться для спілкування з іншими учасниками марафону. Головна мета цього заходу не спортивні результати, а підтримка, реабілітація ветеранів та спілкування між військовими з різних країн світу.

На 43-у марафоні морської піхоти США учасники мають пробігти дистанцію у 10 або 42 кілометри. 10 кілометрів долатимуть бійці, які отримали важкі поранення або мають ампутації. Відбір у Києві проходив на менших відстанях – 2 та 5 кілометрів.

Фото: uain.press/Артем Голуб

«Цим марафоном ми прославимо не себе, а всіх героїв, які віддали життя за Україну. Якщо ми після своїх поранень залишились живими, ми повинні підтримувати наших хлопців, які зараз воюють на сході. Сьогодні свою перемогу я присвячую нашим політв’язням, яких незаконно утримують у Росії», – сказав переможець забігу на 5 кілометрів прапорщик Держприкордонслужби Микола Рудик.

Микола Рудик Фото: uain.press/Артем Голуб

У Марафоні морської піхоти США візьмуть участь близько 30 тисяч людей, серед яких 3-4 тисячі – це запрошені поранені військовослужбовці. Решта – звичайні громадяни зі Сполучених Штатів та країн-партнерів. Зазвичай це друзі та члени сімей поранених військовослужбовців, ветерани бойових дій та волонтери. Окрім США та України, цьогоріч у марафоні планують взяти участь представники Великої Британії, Данії, Канади, країн Балтії та Австралії.

Марафон морської піхоти США проводять з 1975 року, коли завершилась війна у В’єтнамі (1959-1975). У цьому конфлікті загинуло майже 60 тисяч (з них 13 тисяч морпіхи) американських військових та понад 150 тисяч (серед них 52 тисячі морпіхів) отримали поранення. Тоді у командуванні Морської піхоти вирішили провести перший подібний марафон, головна мета – покращити стосунки військовослужбовців з цивільними та зібрати кошти для поранених бійців. Щорічно кількість учасників збільшувалась, до змагань почали долучатись військові з інших країн.