МінТОТ ініціює введення українських санкцій до російських будівників Керченського мосту

Новини
Автодорожня частина Керченського мосту Фото: most.life

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) ініціює введення українських санкцій до російських компаній та їх керівників/засновників, які залучені до незаконного будівництва Росією Керченського мосту. Йдеться про 19 юридичних та 22 фізичних осіб.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства.

«МінТОТ ініціювало питання застосування санкцій до 19 юридичних осіб (приватних компаній та компаній в федеральній власності РФ, федеральних установ РФ) та 22 фізичних осіб, які є керівниками/засновниками юридичних осіб, залучених до процесу незаконного будівництва Керченського мосту, з урахуванням наявної інформації та підготувало відповідний пакет документів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у міністерстві, запровадження санкцій до усіх причетних юридичних та фізичних осіб, що брали участь у незаконному будівництві Керченського мосту, унеможливить їх економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити їх економічні відносини з країнами Європейського Союзу та США.

«Більшість з переліку фізичних та юридичних осіб, так чи інакше залучені до здійснення Російською Федерацією великих інфраструктурних проектів, спрямованих на незаконне включення інфраструктури тимчасово окупованого Кримського півострова до складу Російської Федерації. В тому числі, на забезпечення транспортної доступності Кримського півострова з території Російської Федерації. Прийняття проекту розпорядження про застосування санкцій до причетних до будівництва Керченського мосту відповідає позиції України в питанні захисту права користування виключною морською економічною зоною, запроваджує санкції стосовно юридичних та фізичних осіб, що були визначені підрядниками та взяли участь в незаконному будівництві транспортного переходу через Керченську протоку», – вказали в МінТОТ.

За інформацією міністерства, на сьогодні проект розпорядження щодо застосування санкцій до причетних до будівництва Керченського мосту вже погоджено з центральними органами виконавчої влади та спеціальними правоохоронними органами і направлено до Кабміну України. В подальшому документ буде винесений на розгляд уряду та на засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Будівництво Керченського мосту на острові Коса Тузла Фото: most.life

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.

В Євросоюзі заявили, що будівництво Росією Керченського мосту в окупований Крим без згоди Києва є черговим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

США засудили будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту між Краснодарським краєм РФ і окупованим Кримом без дозволу України, заявивши, що РФ продовжує порушувати міжнародне право.

Нагадаємо, Петро Порошенко 2 травня 2018 року обіцяв синхронізувати українські санкції зі списками США та ЄС.

7 червня РНБО у відповіді на запит народного депутата Сергія Лещенка повідомила, що Аркадій Ротенберг, власник компаній, що будують Кримський міст, відсутній в переліку фізичних та юридичних осіб, проти яких були введені санкції в Україні, через ненадання пропозицій з боку СБУ.

21 червня РНБО вчергове розширила санкції проти юридичних та фізичних осіб, додавши до списків Аркадія Ротенберга та його компанії.  Однак, як виявив Центр журналістських розслідувань, – не усі. Зокрема, в них відсутнє ТОВ «СГМ-Мост», дочірнє підприємство ТОВ «Стройгазмонтаж», створеного для управління проектом будівництва мосту.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов дав доручення передати для розгляду та належного реагування до Кабміну та СБУ інформацію Центру журналістських розслідувань щодо російських компаній, внесених до санкційного списку США, але відсутніх у санкційному списку України.

31 липня ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).