Глава МЗС Німеччини заперечує можливість визнання анексії Криму Росією

Новини
Глава МЗС ФРН Хайко Маас Фото: DPA

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас категорично заперечує можливість визнання законності анексії Криму Росією.

Про це Маас заявив в інтерв’ю німецькому виданню Welt am Sonntag, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Якщо ми визнаємо Крим як територію Росії, це може стати запрошенням інших діяти в порушення міжнародного права. Тому було абсолютно правильним, що ЄС продовжив санкції проти Росії перед літніми канікулами – одноголосно, до речі, з голосом Італії, хоча місцеві правлячі партії спочатку мали різні голоси під час виборчої кампанії. Цей приклад показує, наскільки ЄС серйозно ставиться до своїх цінностей і не схиляється до передбачуваної силі факту», – сказав глава МЗС Німеччини.

У той же час він не виключив можливості пом’якшення санкцій ЄС в разі досягнення прогресу у виконанні Мінських угод Росією.

«Якщо реалізація Мінських угод буде успішною, ми зможемо домовитися про припинення санкцій. Але лише після цього», – зазначив Маас.

Берлін хоче надати Мінському процесу нової динаміки, зазначив він і додав, що з оптимізмом дивиться на те, що є можливості для миротворчої місії ООН на Донбасі.

За словами Мааса, метою Німеччини є стабілізація ситуації на сході України, забезпечення дотримання режиму припинення вогню і розведення протиборчих сил.

На думку глави МЗС ФРН, зараз Росія намагається максимально використовувати можливості глобального політичного вакууму, який склався внаслідок політики, що проводиться главою Білого дому Дональдом Трампом. Це стосується ролі РФ в Україні, Сирії та Раді безпеки ООН.

18 червня 2018 року Рада ЄС продовжила заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму ще на рік – до 23 червня 2019 року. Санкції включають в себе заборони на імпорт в ЄС товарів з Криму і Севастополя, інвестиції в Крим і Севастополь та послуги, пов’язані з туристичною діяльністю в Криму і Севастополі. Крім того, заборонено експорт з ЄС низки товарів і технологій в Крим і Севастополь для транспортного, телекомунікаційного та енергетичних секторів, а також для нафтогазової та гірничої галузей.

5 липня Рада ЄС продовжила на шість місяців – до 31 грудня 2018 року – економічні санкції проти Росії за її дії, що дестабілізують ситуацію в Україні.