У Києва сильна позиція на апеляції в Нідерландському суді по скіфському золоту – Нищук

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Апеляційне слухання в Нідерландському суді у справі про повернення Україні скіфського золота, вивезеного на виставку в Амстердам з музеїв Криму до його окупації, відбудеться в березні 2019 року. У Києва сильна позиція і розгляд апеляції стане ще одним доказом того, чому колекція повинна повернутися в Україну.

Про це агентству Укрінформ повідомив міністр культури України Євген Нищук, передає Центр журналістських розслідувань.

«Наприкінці 2016 року, у великій мірі завдяки злагодженій роботі Міністерства культури та Міністерства юстиції, була виграна справа в Окружному суді міста Амстердама щодо повернення в Україну, а саме в Національний музей історії України, частини колекції виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», що експонувалась в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Разом із тим, як скрізь буває, програвшою стороною була подана апеляція. Ця сторона також намагається затягнути судовий розгляд. Та, за останньою інформацією, апеляційне слухання відбудеться в березні 2019 року. Позиція України є сильною і ми сподіваємось на справедливість Нідерландського суду і на дієвість Конвенції ЮНЕСКО 1970 року», – сказав Нищук.

Він підкреслив, що зараз важко прогнозувати, скільки часу знадобиться для завершення всього процесу. Після перемоги України в судах колекція буде представлена громадськості.

«Я вже неодноразово анонсував, що одразу після повернення в Україну ця колекція буде експонуватись в Національному музеї історії України. Наша позиція в тому, що всі культурні цінності України належать виключно українському народу і є його багатством. Тому наш обов’язок – боротися та зберігати національні цінності, частиною яких є і ця колекція, для українського народу і прийдешніх поколінь», – зазначив міністр.

Як повідомлялося 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.

17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.

Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року.

Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.