РФ поставляє з Криму через Азовське море зброю бойовикам на Донбасі – Єльченко

Новини
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко Фото: ukraineun.org

Незаконні дії Росії в Азовському морі не обмежуються перешкоджанням міжнародному судноплавству, РФ також використовує його як канал для прихованих поставок зброї з окупованого Криму для власних військових формувань на Донбасі.

Про це заявив під час відкритого засідання Ради безпеки ООН постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Росія використовує Азовське море як додатковий канал для забезпечення своїх сил на Донбасі зброєю з окупованої території Криму», – підкреслив Єльченко.

За його словами, РФ не відмовилася від ідеї створення коридору в окупований Крим через українське Приазов’я.

«Крім того, загроза морського нападу з Азовського напрямку у випадку великомасштабного військового протистояння залишається джерелом дестабілізації безпеки в Донецькій області», – заявив Єльченко.

Він вказав на те, що Азовське море перетворилося в ще один театр бойових дій Росії проти України, в тому числі в економічному і торговельному вимірах.

«В останні шість місяців РФ зупинила понад 200 суден, які прямували до українських портів Маріуполя й Бердянська. Як було підтверджено СММ ОБСЄ, ці перерви в комерційному судноплавстві зумовили економічні й торговельні перебої, що призвело до комерційних втрат для портів, де працюють тисячі людей», – підкреслив український дипломат.

За його словами, такі дії Росії «суперечать її зобов’язанням за Конвенцією ООН про морське право і порушують навігаційні права України, а також держав, під прапорами яких були зупинені ці судна». Водночас, зазначив він, судна, які прямували в російські порти в Азовському морі, не зупинялися в подібний спосіб.

Крім того, Єльченко вказав і на бар’єри для міжнародної навігації, які створює незаконно зведений Росією міст через Керченську протоку. Висота мосту над морем становить всього 35 метрів, і під ним можуть пройти судна висотою менше 33 метрів і довжиною менше 160 метрів.

Як повідомлялось, командувач ВМС України Ігор Воронченко зазначає, що ситуація в Азовському морі на даний момент дуже напружена, зважаючи на військовий потенціал, який Росія наростила в цьому регіоні. Однак він не вважає, що РФ може вдатись до великомасштабної морської десантної операції, оскільки невеликі глибини Азову не дозволяють використовувати великі десантні кораблі.