Економіка Росії через санкції США і ЄС втратила 6% ВВП – Bloomberg

Новини
Фото: Reuters

Економіка Росії за чотири роки дії санкцій США і ЄС втратила 6% ВВП у порівнянні з показниками, які могли бути без застосування обмежувальних заходів.

Про це свідчать результати дослідження агентства Bloomberg, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За останні чотири роки санкції знизили російську економіку на 6 відсотків», – пише агентство.

Крім санкцій, які є основним чинником спаду, такі цифри пояснюють падінням цін на нафту.

Також дослідження показало, що нинішній ВВП Росії виявився на 10% менше, ніж прогнозувалося в кінці 2013 року, до введення санкцій проти РФ. Уповільнення зростання могли сприяти такі фактори, як політика таргетування інфляції і розпродаж активів на ринках, що розвиваються.

Отримані дані показують, що обмежувальні заходи спричинили тиск на Росію, але не викликали того шоку, який міг би чекати інші країни, оскільки російська фінансова влада проводить політику накопичення резервів для стабілізації економіки.

Кремль стверджує, що санкції не вплинули на його зовнішню політику.

У той же час аналітики вважають, що санкції мають тривалий ефект, що ставить під сумнів прогнози уряду РФ про те, що зміни політики та інвестиції приведуть до зростання ВВП більш ніж на 3% до 2021 року.

Нагадаємо, 2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.

30 липня 2018 року президент Дональд Трамп заявив, що санкції США проти РФ збережуться в тому вигляді, в якому вони існують зараз.

18 червня 2018 року Рада ЄС продовжила заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму ще на рік – до 23 червня 2019 року. Санкції включають в себе заборони на імпорт в ЄС товарів з Криму і Севастополя, інвестиції в Крим і Севастополь та послуги, пов’язані з туристичною діяльністю в Криму і Севастополі. Крім того, заборонено експорт з ЄС низки товарів і технологій в Крим і Севастополь для транспортного, телекомунікаційного та енергетичних секторів, а також для нафтогазової та гірничої галузей.

5 липня 2018 року Рада ЄС продовжила на шість місяців – до 31 грудня 2018 року – економічні санкції проти Росії за її дії, що дестабілізують ситуацію в Україні.

13 вересня Рада Євросоюзу прийняла рішення продовжити до 15 березня 2019 року санкції проти 155 фізичних осіб та 44 компаній з Росії за дії, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.