Політв’язня Володимира Балуха вивезли з СІЗО Краснодара – правозахисники

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Українського політв’язня Володимира Балуха, незаконно засудженого в окупованому Криму, пізно ввечері 21 лютого вивезли з СІЗО російського Краснодара, ймовірно, для подальшого етапування в колонію.

Про це повідомляє Кримська правозахисна групі (КПГ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Як стало відомо Кримській правозахисній групі, 21 лютого, пізно ввечері українського політв’язня Володимира Балуха вивезли з СІЗО міста Краснодара швидше за все для подальшого етапування в колонію. Куди саме везуть Балуха ні родичам, ні адвокатам не повідомили. Причини його перводу з керченської колонії на територію РФ також до сих пір невідомі», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники нагадали, що подібні дії влади Росії щодо Володимира Балуха порушують не тільки міжнародне гуманітарне право, а й закони самої РФ, які де-факто діють в Криму. Так, згідно зі ст. 73 Кримінально-виконавчого кодексу РФ засуджені до позбавлення волі відбувають покарання у виправних установах в межах території регіону, в якому вони проживали або були засуджені. При цьому у виняткових випадках за станом здоров’я засуджених або для забезпечення їх особистої безпеки або з їх згоди засуджені можуть бути направлені для відбування покарання до виправної установи, розташованій в іншому регіоні.

«Володимир Балух своєї згоди на переведення в РФ не давав. Стан здоров’я дозволяє йому відбувати покарання в Криму, а особиста безпека, навпаки, під час етапування в РФ піддається ще більшій загрозі, ніж на території півострова», – вказали в КПГ.

Крім того, заявили правозахисники, етапування Володимира Балуха в РФ порушує також ст.49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

18 лютого стало відомо, що українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. За інформацією правозахисників, Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.

При цьому омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Балуха етапують в одну з російських колоній. Вона буде названа родичам і адвокату активіста після його прибуття на місце, на що може піти від двох тижнів до місяця.

Нагадаємо:

  • 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.
  • 5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. 18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі.
  • 25 січня 2019 року в Криму «Керченський міський суд» не задовольнив клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) Володимира Балуха.