Необхідно внести зміни в Конституцію щодо Криму, бо нинішній статус сприяв його анексії – Пєтухов

Новини
Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов

Необхідно внести зміни в 10-розділ Конституції України щодо Криму, бо нинішній його статус сприяв Росії в анексії півострова.

Про це заявив заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов в ході виступу на V Міжнародному форумі «Окупований Крим: 5 років опору», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Як на мене, очевидним є питання про прийняття змін, точніше, про нове викладення розділу про Крим в Конституції України. Я особисто переконаний, що ті положення про Крим, які були в українській Конституції, сприяли створенню тієї ситуації, яка дозволила Росії анексувати Крим», – сказав Пєтухов.

«Тому в українській Конституції мають бути положення про Крим, які враховують інтереси і корінних народів, і української держави, і пропонують той баланс розподілу владних повноважень і управління Кримом, який би забезпечував можливість демократичного розвитку Криму в складі України», – додав заступник міністра.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.
  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.