США закликали РФ припинити тортури і викрадання людей в окупованому Криму

Новини

Посольство США в Україні закликає РФ припинити використовувати тортури і насильницькі зникнення людей, щоб придушити політичне інакомислення в окупованому Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на посольство США в Україні.

«У Міжнародний день права на встановлення істини про порушення прав людини наші думки линуть до кримчан, які зникли в силу насильницьких дій. Росія повинна повернути їх до їх сімей і припинити користуватися насильницькими зникненнями і тортурами, щоб придушити політичне інакомислення і переслідувати кримчан», – йдеться в повідомленні посольства США.

  • У березні глава Держдепартаменту США Майк Помпео представив щорічну доповідь про права людини в світі. У документі згадується і окупований Крим. Зокрема, в Держдепартаменті відзначили, що на півострові триває практика насильницьких зникнень, тортур, незаконних арештів за політичними мотивами.
  • Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вказує на продовження порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму. Це стосується, зокрема, переслідування правозахисників, придушення свободи слова, тиску на кримських татар, незаконного призову кримчан до Збройних сил РФ та захоплення 24 українських моряків під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ поблизу Керченської протоки.