На Херсонщині фінасування роботи комісій йде «чорним налом» – голова обласної КВУ

Новини
Дементій Бєлий, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Фото: медіа-центр «ІРС-Херсон»

На Херсонщині проблемою залишається непрозорість фінансування передвиборчих кампаній.

Про це на прес-конференції у медіа-центрі «ІРС-Херсон» повідомив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Не зрозуміло, як будуть фінансуватися члени виборчих комісій. Фінансуються державою лише три члени комісії на платній основі, іншим на дільничних виборчих комісіях платять тільки за два дні роботи. Дуже невеликі кошти. А найголовніше – все йде «чорним налом» через штаби», – зазначив голова облКВУ.

За словами голови облКВУ, на Херсонщині однією з причин не потрапляння жителів області у списки виборців є те, що вони знімаються з місця своєї реєстрації, аби власники квартир могли отримувати субсидії.

«Деякі громадяни, щоб отримати субсидії, намагаються виписати, зняти з реєстрації свої родичів в квартирах. Ці родичі знімаються з реєстрації, але в інших місцях не прописуються. В результаті, вони не можуть проголосувати, бо втрачають свою виборчу адресу», – зазначив Бєлий.

Фото: медіа-центр «ІРС-Херсон»

За його словами, на Херсонщині на етапі перевірки списків виборців лунало багато скарг від громадян на незадовільний стан списків, присутність «мертвих душ» та відсутність у списках молодих виборців. Подібні факти є не поширеними, хоча вони мають місце.

«У Херсоні ми зафіксували біля півсотні подібних скарг в першу чергу від молодих виборців. Зазначимо, що кількість виборців у Херсонській області складає 838 676, а в Херсоні 268 262 виборців. Причини проблем у списках виборців потребують додаткового вивчення. Так, необхідно вивчити питання щодо того, чи вчасно передають відомості про молодих виборців, яким на момент голосування виповнилося 18 років. Вже є перші судові рішення щодо відсутності громадян у списку виборців», – повідомив голова облКВУ.

На рівні сільських виборчих комісій є проблеми з організації повноцінної перевірки виборців у списках. Причина – заорганізованість процедури, відсутність часу та матеріально-технічні труднощі, зазначив Бєлий.

Нагадаємо: