Голодуючий у російській колонії Балух не спить дві доби і не п’є воду – Дінзє

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Український активіст, політв’язень Володимир Балух, який 25 червня оголосив голодування в колонії №4 міста Торжок Тверської області РФ з вимогою допустити до нього консула України, вже два дні не спить і не п’є воду.

Про це повідомила виданню Крим.Реалії адвокат Ольга Дінзє, яка відвідала політв’язня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Він повідомив мені про те, що дійсно оголосив голодування в знак протесту порушення його права на зустріч з консулом України. Оскільки він є громадянином України, він має безумовне право на зустріч з консулом. І в даний час поки він відмовляється від вживання їжі та води. Тобто в даний час він знаходиться на сухому голодуванні. Природно, довго на сухому голодуванні він не зможе, тому що при відмові від вживання води виникає швидке порушення роботи не тільки внутрішніх органів, а й також порушення роботи нервової системи, що пов’язано з повною втратою сну. В даний час він вже не спить взагалі вже дві доби», – розповіла Дінзє.

Вона додала, що написала заяву на ім’я начальника колонії з проханням надати Балуху цілодобову медичну допомогу, а також помістити його в медичну частину.

«Європейський суд безпосередньо декларує те, що особі має надаватись повна, комплексна допомога, не порушуючи її права на відмову від вживання їжі. Тобто тут і медична допомога, тут і допомогу інших профільних лікарів, включно психолога. У зв’язку з цим я в заяві вказала на те, що я прошу дозволити допуск до Балуха в даний час лікаря судово-медичного експерта з більш ніж 30-ти річним стажем для його попереднього огляду і обстеження», – зазначила адвокат.

Як повідомлялось, 25 червня Балух оголосив голодування у зв’язку з тим, що його вже два місяці продовжують утримувати в штрафному ізоляторі в нелюдських умовах. Політв’язень також вимагає допустити до нього консула України, громадянином якої він є.

Нагадаємо:

  • 18 лютого українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.
  • З 29 березня Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримают в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.
  • Балух у листі до української активістки з Латвії Тетяни Лазди повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в ШІЗО до 19 травня. Згодом стало відомо, що Балуху продовжили термін утримання в ШІЗО до 31 травня.
  • Адміністрація колонії не дозволила українському консулу зустрітися з Балухом.
  • 30 травня Балуха перевели з штрафного ізолятора колонії №4 міста Торжок в обласну лікарню УФСВП по Тверській області. Йому передали вітаміни і теплий одяг.