Сенатори США пропонують нові санкції щодо РФ

Новини

Американські сенатори демократ Кріс Ван Холен і республіканець Марко Рубіо направили в комітети у справах збройних сил Сенату і Палати представників лист з пропозицією про внесення в проект оборонного бюджету положень про санкції щодо суверенного боргу Росії у зв’язку з «втручанням» у вибори.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Інтерфакс-Україна.

У листі вони «настійно закликають» включити в проект бюджету, який нині розглядається обома палатами Конгресу, «формулювання, покликані запобігти майбутнім зусиллям іноземних урядів та іноземних суб’єктів з втручання в американські вибори, ясно дав зрозуміти, що таке втручання матиме швидкі і серйозні наслідки».

Зокрема, сенатори наполягають на включенні в документ положень закону про стримування, що забороняють американським компаніям вести справи з новим російським суверенним боргом протягом 90 днів після набуття чинності.

На їхню думку, директор Національної розвідки повинен звітувати перед Конгресом про втручання Росії через 30 днів після кожних федеральних виборів в США.

У листі йдеться, що хоча закон про стримування і працює «в правильному напрямі», за даними розвідки і оцінками економістів, вплив санкцій на суверенний борг Росії буде «обмеженим», з огляду на його низький рівень, прогнозований збалансований бюджет і значні валютні резерви РФ.

У зв’язку з цим, сенатори пропонують ввести в проект оборонного бюджету положення, які в разі російського втручання у вибори дозволять вводити додаткові санкції проти енергетичного, банківського та оборонного секторів російської економіки, «олігархів і політичних діячів, які можуть бути замішані у втручанні в вибори».

«Зусилля Росії, спрямовані на маніпуляцію народом Америки і підрив демократичних процесів на виборах 2016 року, незаперечні. Оскільки ми йдемо до виборів 2020 року, Конгрес повинен зробити все від нього залежне, щоб стримати атаки Кремля або тих, хто хоче взяти з нього приклад», – йдеться в посланні Холена і Рубіо.

Вони підкреслили: «Ми повинні заздалегідь дати зрозуміти, що спроби втручання в наші вибори швидко зіткнуться з жорсткими санкціями. Таким чином ми можемо запобігти зловмисним діям ворожих іноземних держав, але ми повинні діяти вже зараз».

  • Спецслужби США встановили, що російські хакери зламали електронну пошту Національного комітету Демократичної партії і поширили конфіденційну інформацію в рамках кампанії напередодні президентських виборів 2016 року. При цьому Москва заперечує звинувачення у втручанні в американські вибори.
  • 16 лютого 2018 року Мінюст США висунув щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія.
  • 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 24 російських олігархів і державних чиновників, а також проти 15 юридичних осіб – фінансових установ, державних і приватних компаній Росії, в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) за втручання в 2016 року в американські вибори.
  • У квітні 2018 року керівник відділу кіберзахисту Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Манфра заявила, що у 21 американському штаті було підтверджено хакерське втручання з боку РФ напередодні президентських виборів 2016 року.