Кримськотатарського активіста Едема Бекирова випустили з СІЗО Сімферополя

Крим

«Центральний районний суд» Сімферополя змінив міру запобіжного заходу кримськотатарському активісту Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російського адвоката Миколи Полозова.

«В окупованому Криму змінений запобіжний захід українському політв’язневі кримському татарину Едему Бекірову. Едем Бекіров був затриманий в грудні минулого року і поміщений в СІЗО. Бекіров – людина з дуже серйозними порушеннями здоров’я. З шунтами в серці, з цукровим діабетом, без однієї ноги і з ще цілим «букетом» хронічних захворювань.

Все це не заважало російським властям більше 8,5 місяців утримувати його в умовах СІЗО. Навіть рішення ЄСПЛ про застосування термінових заходів належним чином ними не було виконано. І ось сьогодні запобіжний захід Едему Бекірова змінений на зобов’язання про явку. Маю велику надію, що все йде до того, про що зараз адвокати коментарів не дають», – написав Полозов.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 15 липня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Бекірова нібито перевели в лікарню. Однак дочка активіста Елеонора Бекірова повідомила, що батька перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він досі не отримує. У Бекірова значно погіршився стан здоров’я.
  • 8 серпня «Верховний суд Криму» продовжив до 11 жовтня термін утримання під вартою Едему Бекірову.