Денісова відвідала в італійській в’язниці українського нацгвардійця Марківа

Новини
Віталій Марків Фото: Nataliya Kudryk/Радіо Свобода

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала в італійській в’язниці військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, засудженого до 24 років ув’язнення за обвинуваченням у нібито вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі. Омбудсмен непокоїться, що за вироком італійського суду Марківу Нацгвардія може бути визнана незаконним мілітарним формуванням, чим може скористатись Росія для її дискредитації.

Як повідомила Денісова на своїй сторінці у Facebook, на зустрічі з Марківим разом з нею були представник омбудсмена із дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав В’ячеслав Петльований та начальник відділу моніторингу прав громадян України, які перебувають у місцях несвободи за кордоном та на тимчасово окупованій території, Олена Тучіна.

«Віталій утримується у міланській виправній колонії «Опера», де відбувають покарання особи, які скоїли особливо тяжкі злочини. Під час спілкування Віталій наголосив, що для нього ця зустріч була найочікуваніша та надзвичайно важлива», – написала омбудсмен.

За її словами, в ході зустрічі з Марківим детально обговорили обставини справи, за якою італійській суд визнав його винним у вбивстві італійського журналіста, грунтуючись лише на показах єдиного свідка – французького журналіста, при цьому, ніяких експертиз слідством проведено не було.

«Також, в офіційних документах у справі італійська сторона зазначає про перебування Віталія Марківа у складі парамілітарних структур. А, насправді, українець належав до військовослужбовців Національної гвардії України. Зазначаю, що обвинувальним вироком у справі Віталія Марківа Національну гвардію України буде визнано тимчасовим формуванням, дії якого були незаконними, що надалі використовуватиметься РФ. Через це можна стверджувати, що справа нашого громадянина має політичне значення», – вказала Денісова.

Вона нагадала, що Україна неодноразово пропонувала італійській стороні створити спільну робочу групу з метою розслідування та встановлення винних у вбивстві Рокеллі, зокрема, запрошували італійські слідчі органи відвідати місце події, щоб на власні очі впевнитися у необґрунтованість позиції сторони обвинувачення.

«Закликаю державні органи України визначитися зі статусом нашого громадянина Віталія Марківа, засудженого в Італійській Республіці. Прошу українську діаспору, італійців та італійські ЗМІ, що небайдужі до долі учасника Революції Гідності та бойових дій на Сході України, до максимального розголосу та розповсюдження неупередженої інформації щодо обставин загибелі Андреа Роккеллі», – заявила український омбудсмен.

Крім того, Денісова звернулась до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович та міжнародної спільноти з проханням тримати на контролі цю резонансну справу.

Людмила Денісова, Олена Тучіна і В’ячеслав Петльований біля колонії «Опера» у Мілані, де утримується Віталій Марків Фото: Facebook Людмила Денісова

Нагадаємо:

  • 12 липня в Італії суд міста Півія засудив до 24 років позбавлення волі старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа за нібито причетність до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі і його напарника росіянина Андрія Миронова 24 травня 2014 року в ході бойових дій на Донбасі. При цьому обвинувачення просило для нацгвардійця 17 років позбавлення волі. Маркыв має подвійне громадянство України і Італії.
  • 24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, в ході якої, зокрема обговорювався і вирок суду Марківу. Зеленський запропонував правову допомогу України в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив стурбованість невиправдано жорстким рішенням суду і підкреслив важливість неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.
  • 24 вересня, під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку, Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої обвинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного і об’єктивного розгляду справи Марківа.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на рішення Суду італійського міста Павія, який визнав Віталія Марківа нібито винним у вбивстві Роккеллі. Розгляд апеляції Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.