Суд залучив Пенсійний фонд до розгляду справи про обмеження на банківське обслуговування переселенців

Новини
ОАСК
Фото: УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва, який провів підготовче засідання у справі про позов прокуратури АРК з вимогою визнати незаконними положення нормативно-правових актів Кабміну України, які порушують права вимушених переселенців на соціальне забезпечення, залучив до розгляду справи Пенсійний фонд України.

Про це повідомила речниця прокуратури АРК Катерина Діденко на своїй сторінці у Facebook.

«4 грудня 2019 року у справі за позовом прокуратури АР Крим стосовно визнання протиправними та нечинними окремих положень нормативно-правових актів Кабінет Міністрів України, що порушують права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на соціальне забезпечення, Окружний адміністративний суд м. Києва залучив до розгляду справи Пенсійний фонд України», – написала Діденко.

Вона вказала, що наступне судове засідання відбудеться 26 грудня.

«Нагадаю, що незважаючи на наявність законодавчої бази, існує багато проблем, які призводять до обмежень прав ВПО, у тому числі кримчан. Ми звернулися до суду з позовом, для того, щоб скасувати положення, які встановлюють нерівність у правах та свободах кримчан і внутрішньо переміщених осіб, порівняно з іншими громадянами України», – додала речниця прокуратури АРК.

Як повідомлялось, у вересні 2019 року прокуратура АРК звернулася з позовом до суду щодо визнання протиправними та нечинними окремих положень нормативно-правових актів Кабміну України, що порушують права вимушених переселенців з Криму та Донбасу на соціальне забезпечення, зокрема, змушуючи їх обслуговуватись лише в одному державному банку. Окружний адмінсуд Києва 18 вересня відкрив провадження у справі.

Нагадаємо:

  • У 2016 році в Україні були введені особливі правила для пенсіонерів-переселенців для отримання пенсії. Вони передбачають прив’язку виплат до довідки внутрішньо переміщеної особи, необхідність раз в два місяці перевірки місця проживання (ідентифікація), верифікацію в Ощадбанку раз на півроку. При цьому в разі позбавлення пенсії процедура її відновлення є дуже складною. Поновлення пенсії доводилося чекати від двох місяців до півроку. Однак з 2018 року пенсіонерам-переселенцям борги не повертають.
  • Юристи ГО «Донбас SOS» розробили покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб, виконання якої дозволить відновити виплати з Пенсійного фонду.
  • Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».