Конгрес США розгляне законопроєкт, який засуджує утиски РФ вірян в Криму та на Донбасі

Новини
Конгрес США Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Конгресмени Джо Вілсон та Еммануель Клівер внесли до Конгресу США законопроект з підтримки свободи віросповідання на території України, який засуджує утиски Росією вірян в окупованих Криму та Донбасі.

Вілсон та Клівер входять до Гельсінської комісії США. Голова Гельсінської комісії сенатор Роджер Вікер планує внести подібний законопроект до Сенату наступного тижня, йдеться у повідомленні Гельсінської комісії, передає українська служба Голосу Америки.

«Кремль переслідує мирні релігійні громади в окупованому Криму та контрольованому його представниками Донбасі навіть більш жорстко та широко, ніж на території Росії. Уряд Росії порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні зобов’язання з поваги та захисту релігійних свобод. Беззаконня Кремля має тягнути за собою наслідки, що означатиме правосуддя для народу України», – заявив конгресмен Клівер.

«Більше ніж п’ять років Росія незаконно окуповує Крим та контролює частину Донбасу збройними формуваннями, якими вона командує. Службовці та найманці Кремля викрадають, ув’язнюють та катують людей в цих регіонах за їх віру. Російські посадовці несуть провину і цей законопроект допоможе притягнути їх до відповідальності» , – зазначив конгресмен Вілсон.

Як відзначається в законопроекті, порушення, які Росія здійснює на окупованій та контрольованій території, в основному спрямовані проти Православної Церкви України (колишня УПЦ Київського патріархату), Української греко-католицької Церкви, протестантів та Свідків Єгови.

Згідно до законопроекту, президент США буде зобов’язаний брати до уваги порушення прав вірян і на окупованих та контрольованих Росією територіях при рішенні, чи вносити Росію до переліку країни, дії яких викликають особливу стурбованість в цій сфері.

Законопроект роз’яснює, що Росія несе відповідальність за порушення на територіях, які вона окупувала, або контролює, повідомляє Гельсінська комісія.

Нагадаємо:

  • 22 серпня 2019 року тимчасовий повірений України при ООН Юрій Вітренко, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН щодо захисту релігійних меншин в умовах збройних конфліктів, повідомив, що російська окупаційна влада грубо порушує свободу совісті та віросповідання на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, переслідуючи вірян всіх конфесій та віросповідань, крім Православної церкви Московського патріархату.