Осінні дощі не покращили ситуацію з дефіцитом води в Криму

Новини
Обміліле Тайганське водосховище в Криму, листопад 2019 року Фото: RFE/RL

Осінні дощі не змінили ситуацію з дефіцитом води в окупованому Криму. Покращення гідрологічної обстановки на півострові не очікується.

Про це агентству «РИА Новости Крым» повідомила начальник відділу гідрології та гідрологічних прогнозів Кримського гідрометеоцентру Наталія Охріменко.

За її словами, опадів восени було просто недостатньо.

«Ситуація істотно не змінилася. Після листопадових дощів трохи сколихнулася водність на деяких річках, але ненадовго. Поки поліпшення гідрологічної обстановки не відбулося і в найближчий тиждень не очікується, снігу в горах все ще немає», – сказала Охріменко.

В середині листопада вона повідомляла, що через низку погодних факторів в Криму спостерігається вододефіціт: пересихають річки.

«Приплив води відсутній в Чорноріченське і Партизанське водосховища. В інші водосховища притоки дуже невеликі … Виною тому не тільки відсутність опадів, але і висока температура повітря. Це пов’язано з погодою в другій половині року: із травня триває недобір опадів після малосніжної зими. Річки Чорна та Альма вище водосховищ практично два місяці тому пересохли, а в інші річки притоки дуже маленькі», – зазначила Охріменко.

Про те, що в Криму через відсутність опадів практично повністю пересохли верхів’я річок Альма і Чорна, як і більшість невеликих річок Алушти, Судака і Феодосії, повідомляли і в «Держкомітеті з водного господарства та меліорації Республіки Крим».

За даними відомства, в басейнах річок Південного берега Криму, а також річок Кача, Бельбек, Біюк-Карасу і Малого Салгіра випало від 31 до 67% від норми, в басейнах інших річок – від 18 до 20% від норми.

«На території всіх річкових басейнів Криму спостерігається істотний недобір опадів, в умовах переважання високих температур повітря, водність більшості річок знижена», – повідомили в «Держкомводогоспі Криму».

Обміліле Білогірське водосховище в Криму, вересень 2019 року Фото: RFE/RL

Як повідомлялось, Міноборони РФ запропонувало віднести територію окупованого Криму до безводних місцевостей, оскільки «з квітня 2014 року припинили подачу води з річки Дніпро на півострів і з тих пір там не вистачає прісної води». У зв’язку з цим, пропонується доплачувати контрактникам за службу на півострові.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.