Прокуратура АРК створить реєстр іноземців, які незаконно відвідували окупований Крим

Новини
Євген Комаровський, начальник управління прокуратури АРК Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК планує створити Реєстр порушників українського кордону – іноземців, які незаконно відвідували окуповану територію АР Крим і Севастополя. Реєстр буде інтегрований з базами даних Державної прикордонної служби України для оперативного виявлення порушників.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Євген Комаровський, начальник управління прокуратури АРК.

Він зазначив, що прокуратурою АРК здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію АР Крим та м. Севастополя та виїзду з неї іноземними громадянами, у тому числі, громадянами Російської Федерації.

«У зазначеному провадженні досліджуються всі факти незаконного перетину кордону з РФ, тобто поза українськими пунктами пропуску, політичними і громадськими діячами, а також представниками культури РФ, які відвідували окупований Крим. Прокуратурою АРК планується розробка Реєстру осіб, які відвідували окуповану територію з порушенням діючого законодавства», – сказав Комаровський.

За його словами, дані Реєстру передаватимуть Державній прикордонній службі. У випадку, якщо хтось із фігурантів Реєстру з’явиться на українському кордоні, їх будуть перевіряти та допитувати.

«Ми маємо з’ясовувати мету їхньої поїздки до окупованого півострова, чи вчиняли якісь протиправні дії та у який спосіб опинилися на окупованій території. Перш за все, нам необхідно з’ясувати, чому вони перетнули державний кордон поза українськими пунктами пропуску, як це визначено спеціальним Порядком», – зазначив начальник управління прокуратури АРК.

За виявленням підстав співробітники Держприкордонслужби можуть складати протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених статтею 204–2 КУАП та вирішувати питання про накладення на порушників адміністративних стягнень (Стаття передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від 1700 до 8500 гривень – ред.).

Комаровський вказав, що слід розмежовувати адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконний в’їзд на тимчасово окуповану територію України. Стаття 332–1 Кримінального кодексу передбачає покарання від трьох до п’яти років позбавлення волі, а в разі вчинення злочину організованою групою – до восьми років.

«Слід зазначити, що статтею передбачено покарання за порушення Порядку в’їзду-виїзду з метою заподіяння шкоди державі. У даному випадку необхідно з’ясувати, яка шкода заподіяна, у якій формі, який вид цієї шкоди. Тобто, якщо особа незаконно перетинає державний кордон та опиняється на окупованій території – це адміністративний проступок і особу притягують до адміністративної відповідальності. Якщо особа порушує Порядок з метою завдання шкоди інтересам держави, тоді вона може притягуватись до кримінальної відповідальності», – пояснив Комаровський.

Редакція нагадує, що строк давності для притягнення до кримінальної відповідальності за даною статтею ККУ, обмежений трьома роками. Тому покарати багатьох осіб, які до цього терміну порушували Порядок в’їзду на територію окупованих АР Крим і Севастополя і виїзду з неї, уже буде проблематичним.

Нагадаємо:

  • Верховний суд України визнав законною заборону на в’їзд в Україну російському реп-виконавцю Василю Вакуленко, відомому за творчим псевдонімом Баста, який незаконно відвідував окупований Крим, де виступав з концертами.
  • Шведський співак Dr. Alban, який у 2017 році виступав на відкритті клубу в окупованому Криму, не був включений до Переліку осіб, які створюють загрозу  національній безпеці, укладеного міністерством культури України на підставі звернень СБУ.
  • П’ятеро померлих російських акторів та співаків, які підтримали окупацію Криму та незаконно відвідували півострів, за що їм був заборонений в’їзд до України, до цього часу включені до Переліку осіб, що загрожують національній безпеці України. Цей список складає Мінкультури та публікується на його сайті.