Презентація дослідження про порушення норм міжнародного гуманітарного права військовими РФ в ході окупації Криму (відео)

Новини
Окупація Криму, російські військовослужбовці. Лютий 2014 року Фото: Reuters

У Києві проходить презентація дослідження щодо порушень норм міжнародного гуманітарного права представниками Збройних Сил Російської Федерації в ході активної фази окупації Криму в лютому-березні 2014 року.

Трансляцію події веде агентство Укрінформ.

Організаторами заходу стали Українська Гельсінська спілка з прав людини, представництво Президента в АР Крим за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України.

В презентації беруть участь: Антон Кориневич – постійний представник президента в Автономній Республіці Крим; Ігор Поночовний – прокурор Автономної Республіки Крим; Олександра Дворецька – координаторка Офісу з розробки гуманітарної політики; Максим Тимочко – адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини; Віталій Набухотний – юрист Регіонального центру з прав людини.

Учасники заходу також обговорюватимуть шляхи притягнення винних до відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права та формування державної політики у сфері протидії масовим порушенням прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, які систематично вчиняються російською владою Криму протягом всього періоду окупації.

Нагадаємо:

  • 16 листопада 2016 року Росія вийшла з угоди про Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини, злочини проти людяності.
  • В грудні 2018 року офіс прокурора Міжнародного кримінального суду опублікував звіт за 2018 рік, в якому підтвердив кваліфікацію ситуації на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя, як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ. За ним, до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права).
  • Правозахисники вважають, що вже в 2019 році в МКС можуть розглянути питання відкриття офіційного розслідування щодо ситуації в Україні.
  • У листопаді 2019 року Росія вийшла з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів.
  • Генпрокуратура України направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) 12 інформаційних повідомлень щодо масштабних та глобальних порушень міжнародного-гуманітарного права, найтяжчих військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в окупованому Росією Криму і Донбасі.