У Криму «суд» продовжив арешт українському активісту Приходьку

Новини
Олег Приходько Фото: crimeahrg.org

«Суддя» «Київського районного суду» окупованого Сімферополя Денис Діденко 5 лютого продовжив запобіжний захід заарештованому українському активісту Олегу Приходьку. Приходько підозрюють в новому злочині: за версією слідства, він нібито готував підпал будівлі Генерального консульства Росії у Львові «з метою впливу на прийняття органами влади Російської Федерації рішення про необхідність входження Республіки Крим до складу України».

Як пише Крим.Реалії, після клопотання адвоката про відкриття процесу в зал пустили шість осіб, включно з родичами, – доньку Наталію і дружину Любов.

За рішенням судді, арешт Приходьку продовжили до 10 квітня 2020 року.

«Слідчий» як обґрунтування продовження арешту зазначив, що проводяться слідчі дії, що Приходько є громадянином іноземної держави, а також звернув увагу, «що з урахуванням його особи та позиції, інший запобіжний захід, крім ізоляції від суспільства», не забезпечить його процесуальної поведінки, пише Кримський процес.

Сам Приходько в суді зазначив, що від його думки зараз нічого не залежить. За його словами, кримінальну справу проти нього сфальсифікували через український прапор. Адвокат Назім Шеймамбетов клопотав про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, наголосивши, що аргументи, наведені слідством, нічим не підтверджуються.

Приходько підозрюють в новому злочині – це випливає з матеріалів справи, представлених сьогодні в суді щодо продовження запобіжного заходу, «Ґратам» розповів адвокат Назім Шейхмамбетов.

За версією слідства, Приходько готував підпал будівлі Генерального консульства Росії у Львові «з метою впливу на прийняття органами влади Російської Федерації рішення про необхідність входження Республіки Крим до складу України». Для цього Приходько нібито знайшов в Україні невстановлену ​​особу, зідзвонився з ним і запропонував скоїти теракт. Пізніше вони листувалися по смс, і нібито запланували здійснити підпал протягом жовтня 2019 року.

Як повідомлялось, в Криму незаконно заарештованому українському активісту Олегу Приходьку в СІЗО Сімферополя відмовляють в побаченнях зі священиком. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів для допуску священика до Приходька.

6 грудня в Криму «Київський райсуд» Сімферополя продовжив термін утримання під вартою українському активісту Олегу Приходько до 10 лютого 2020 року. 25 грудня «Верховний суд Криму» залишив чинним це рішення.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці – до 10 грудня.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі в тимчасово окупованому Криму Олега Приходька. Україна в ОБСЄ зажадала від РФ звільнити Приходька.
  • 28 жовтня ФСБ висунула обвинувачення Олегу Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ. Приходько, якому 21 листопада виповнився 61 рік, утримується в спецблоці СІЗО Сімферополя. Росфінмоніторинг вніс Олега Приходько в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».