В Україні створять фонд реінтеграції «Крим» і центр підготовки позовів проти РФ – Коляда

Новини
Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда Фото: mva.gov.ua

У новому Міністерстві з питань окупованих територій Україна буде створено фонд реінтеграції «Крим», а також національний центр документування порушень прав і свобод на окупованих територіях України. Обидва проекти будуть фінансувати з державного бюджету. Їх запуск планується в 2020 році.

Про це повідомила міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда, пише сайт Крим.Реаліі.

«Ми ініціювали створення національного центру документування фактів порушення прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях. Таким чином ми хочемо створити державну інституцію, яка буде формувати політичну позицію України. Зараз йде процес розробки механізму дії центру», – повідомила Оксана Коляда.

Вона зазначила, що центр документування стане основою для подачі позовів до міжнародних судів у справах України проти Росії.

Фонд «Крим» буде надавати гранти кримським конкурсам і фестивалям на території материкової України, науковим дослідженням, переміщеним з півострова ЗМІ, недержавним організаціям та іншим.

В Кабінеті міністрів України було схвалене рішення про розділення Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України на два відомства: з питань ветеранів і з реінтеграції територій.

Відновлене Міністерство тимчасово окупованих територій може очолити представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, ексзаступник мера Києва Олексій Резніков.

Посилення кримінальної відповідальності за порушення санкційного режиму щодо окупованого Криму вважає необхідним Євген Нетужилов, начальник Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим. Про це Нетужилов заявив Центру журналістських розслідувань у програмі спецпроекту «2020: Кримський порядок денний влади».

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.