У Криму правозахисника Машаріпова відправляють на примусове психіатричне лікування

Новини
Правозахисник Юнус Машаріпов Фото: Facebook Крымская солидарность

«Суддя» «Ялтинського міського суду» Сергій Смирнов у вироку по кримінальній справі щодо правозахисника Юнуса Машаріпова постановив піддати примусовим медичним заходам – ​​стаціонарному лікуванню в психіатричному закладі з інтенсивним спостереженням. До вступу вироку в силу Машаріпов залишиться в СІЗО. Адвокат Олексій Ладин заявив, що буде оскаржувати це рішення.

В ході дебатів Машаріпов нагадав суду про норми Європейської конвенції про права людини, зокрема про статтю 3, яка стосується тортур. Також він підкреслив, що тортури співробітників ФСБ вважає проявом фашизму, пишуть Ґрати.

Його адвокат Олексій Ладин заявив, що Машаріпов інкримінованого злочину не скоював. На це вказує цілий ряд обставин, встановлених в ході судового слідства. Зокрема, протокол огляду місцевості і поведінкі співробітників, які не приймали ніяких заходів безпеки при виявленні вибухових пристроїв. При цьому у співробітників ФСБ були всі можливості ці предмети покласти туди, де їх знайшли. Вказує на це і насильницьке вилучення біологічних зразків підсудного, які потім були знайдені на вибуховому пристрої. При цьому такі дії без присутності адвоката істотно порушили право на захист підсудного.

Крім того, адвокат звернув увагу суду, що в ході судового слідства не дозволені протиріччя двох психолого-психіатричних експертиз, оскільки суддя відмовив у допиті експерта.

На закінчення він закликав суд виправдати Машаріпова, або, якщо будуть встановлені порушення психічного здоров’я, визначити йому лікування в амбулаторному режимі без позбавлення волі. Після цього Машаріпов заявив, що є громадянином України і зажадав депортувати його в український лікувальний заклад.

Нагадаємо:

  • В грудні 2017 року в Криму житель Ялти, правозахисник Юнус Машаріпов, заарештований за звинуваченням у нібито виготовленні вибухового пристрою, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ, які змусили його обмовити себе. Він розповів, що 27 вересня 2017 року невідомі напали на нього, побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ в Ялті, де його допитували про часті поїздки на материкову Україну. На допиті він повідомив, що з 2014 року він займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів». Після цього Машаріпова почали бити і катувати електричним струмом. Правозахисник стверджує, що йому довелося обмовити себе. У свідченнях, які, за словами Машаріпова, були отримані під тортурами, він вказав, що був «агентом СБУ і виконував їх завдання». Його змусили повторити покази під запис відеокамери, знявши при цьому кілька дублів.
  • Проти Машаріпова було порушено кримінальну справу за звинуваченням у виготовленні вибухового пристрою, який, судячи з матеріалів справи, було виявлено в результаті обшуку в 50 метрах від храму Архістратига Михаїла на Севастопольському шосе. 27 вересня Машаріпов був заарештований «Ялтинською міською судом» на два місяці. Під час засідання правозахисник заявив про тортури, однак реакції «суду» не було. Від дачі показань Машаріпов відмовився на підставі 51-ї статті Конституції РФ.
  • 13 листопада 2018 року «Ялтинський міський суд» засудив Машаріпова до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах.