В Німеччині українські дипломати запобігли продажу незаконно вивезеного з України римського срібла

Новини
Фото: Facebook ICOM Ukraine

У Німеччині українським дипломатам вдалося запобігти продажу предметів унікального комплексу срібних речей римського часу, який був знайдений в 2019 році на Тернопільщині і незаконно вивезений з України.

Про це повідомляє Український національний комітет міжнародної ради музеїв – ICOM Ukraine.

Йдеться про скарб, що складається з фрагменті посуду та ще кількох предметів, які датуються III століттям н.е. У цей час рублене срібло Римська імперія використовувала як дипломатичний інструмент для виплати подарунків або субсидій певним групам «варварів» та як форму військової оплати найманців з-за кордону, які служили Риму. Подібних речей у жодному музеї України немає.

Унікальні старожитності були знайдені орієнтовно у листопаді 2019 року на Тернопільщині особою, яка поки що ховається під ніком Vovan і яку ще належить формально встановити. 29 листопада інформацію про цю знахідку було оприлюднено в Інтернеті, а в період 4−8 грудня 2019 року цей скарб було виставлено для продажу на сумновідомому сайті, через який неодноразово продавалися археологічні пам’ятки, що в подальшому опинялися за кордоном.

«18 травня цього року український археолог і пам’яткоохоронець Максим Левада оприлюднив відомості про те, що 2 найяскравіші речі з проданого комплексу зараз виставлені на одному з німецьких аукціонів старожитностей у вигляді двох окремих лотів. При цьому зловмисниками було вказано неправдивий провенанс (історія походження – ред.), що обидві знахідки начебто походять «з приватної колекції з Південної Німеччини і відомі на арт-ринку з 1970-80 років»», – розповіли в ICOM Ukraine.

Фото: Facebook ICOM Ukraine

Як наголошується, за наявною інформацією, Міністерство культури не надавало дозволу на вивезення цих пам’яток. Тобто йдеться про контрабанду культурних цінностей, за що передбачено відповідальність відповідно до ст. 201 ККУ.

Продати ці речі з аукціону мали 25 травня і у разі продажу шанси повернути їх до України майже зникали. Однак 20 травня інформацію про скарб і ситуацію навколо нього отримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його дорученням українські дипломати у Німеччині взялися за порятунок римського срібла, незаконно вивезеного з України. У результаті німецький аукціон погодився зняти речі з продажу і на час перевірки не повертати їх власникові.

Зараз українські дипломати працюють з правоохоронними органами Німеччини для запуску офіційних процедур повернення незаконно вивезених пам’яток.

Незаконне вивезення культурних цінностей за кордон – це підслідність Служби безпеки України. ICOM Ukraine сподівається, що Міністерство культури та інформаційної політики України та СБУ виконають свою частину формальностей, буде належним чином порушене кримінальне провадження, а зловмисники, які намагалися вкрасти частину історії в народу України, будуть притягнуті до відповідальності. Адже повернення археологічних предметів, які були незаконно вивезені – це надзвичайна рідкість. Внаслідок масштабного грабунку археологічних об‘єктів Україна щороку втрачає тисячі унікальних речей, які є свідками різних історичних епох і могли б стати окрасою будь-якого музею.