Кабмін пропонує ліквідувати в Україні 490 існуючих районів і створити 129 нових укрупнених

Новини

Кабінет міністрів пропонує ліквідувати 490 районів, існуючих в областях України та Автономній Республіці Крим, та створити в Україні 129 нових укрупнених районів.

Відповідні проекти постанов Верховної Ради були прийняті на засіданні уряду.

Зокрема, пропонується створити 129 нових районів, з них в Житомирській, Миколаївській, Черкаській, Волинській, Кіровоградській, Полтавській, Чернігівській, Рівненській областях – по 4 райони, в Харківській і Львівській – по 7, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій, Закарпатській, Сумській та Запорізькій – по 5, в Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій – по 3, а в Дніпропетровській, Київській і в Одеській – по 6 районів.

У Луганській і Донецькій областях пропонується створити по 8 районів, при чому 7 з них припадають на тимчасово окуповані території обох областей, а в Криму передбачається створити 10 укрупнених районів.

Адміністративно-територіальна реформа – є однією з найбільш важливих і успішних реформ, і має бути завершена до місцевих виборів, призначених на жовтень цього року, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, на засіданні Кабінет Міністрів має розглянути питання формування районів, що стане завершенням основного етапу адміністративно-територіальної реформи.

«Це одна з найбільш важливих і найбільш успішних реформ. Ця реформа також одна з найбільш зрозумілих та підтримуваних людьми, тому вона має бути завершена цього року. Ми маємо в жовтні, як і заплановано, провести місцеві вибори за новим адміністративним поділом, щоб країна могла рухатися далі в частині покращення сервісу держави для громадян. Гальмувати та затягувати процес не можна. Реформа в першу чергу робиться для людей, задля їхнього комфорту», – наголосив очільник уряду.

«Це реформа так званого базового рівня, коли територію мають покрити спроможні громади. Громади повинні стати сучасними та відповідати потребам людей. Мається на увазі комфортні сервіси та послуги. Після виборчого процесу восени громади будуть працювати на повну потужність», – заявив Денис Шмигаль.

29 трваня близько сотні представників Асоціації об’єднаних територіальних громад зібралися біля Кабінету міністрів України на мітинг з метою захистити законні права та інтереси об’єднаних територіальних громад, які, згідно з розпорядженням Уряду про затвердження Перспективних планів формування території громад областей, планують ліквідувати.

  • 29 квітня Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій Херсонської області, який налічує 49 спроможних територіальних громад. Щоправда, кінцевий документ за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля після консультацій в Міністерстві розвитку громад і територій (Мінрегіон) дещо відрізняється від варіанту, який подала Херсонська обласна державна адміністрація. Зокрема, без урахування думки місцевих мешканців «згори» створюються величезні громади-райони та об’єднуються вже створені ОТГ. Чиї інтереси покладено у таку рокіровку? 
  • Уряд запевняє, що реформа дійде до свого логічного завершення та ще до осені усі сільради стануть частиною тієї чи іншої громади. І це вже неможливо відтермінувати, адже, згідно Конституції , 25 жовтня мають відбутися місцеві вибори. Вони вперше відбуватимуться за Виборчим кодексом і новою виборчою системою.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Херсонська (де)централізація: об’єднані територіальні супергромади