Правозахисниця розповіла, які права людини найчастіше порушуються через карантинні обмеження на КПВВ

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Право на захист

Правозахисники виділили основні категорії порушень прав людини через встановлення карантинних обмежень при перетині КПВВ на лінії розмежування з тимчасово окупованою територією Донбасу. Зокрема, це стосується несвоєчасного інформування про припинення роботи КПВВ, поділу сімей через введені обмеження, обмеження свободи пересування людей і принизливого поводження з ними.

Про це розповіла координатор Благодійного фонду «Право на захист» Юлія Трало, передає портал «Донецкие новости».

Вона нагадала, що карантинні заходи в умовах пандемії вжили багато країн і вони серйозно вплинули на звичайний ритм життя людей.

«У цьому вирі (інформації – ред.) дуже складно зорієнтуватися, що саме є тимчасовими незручностями, а що – справді порушеннями прав людей», – сказала Трало.

Вона пояснила, що в контексті карантинних обмежень правозахисники керуються головним принципом: дотриманням справедливого балансу між загальними та індивідуальними інтересами. Держава, встановлюючи ряд обмежень для певного загального блага – в даному випадку для захисту здоров’я населення – має враховувати і дотримання прав окремих категорій, окремих людей.

«Юристи нашої організації, розглядаючи питання порушення прав людей при встановленні карантинних обмежень при перетині лінії розмежування з тимчасово окупованою територією, виділили 4 основні категорії», – повідомила правозахисниця.

Це, за її словами, в першу чергу порушення права на інформацію. У березні населення не було поінформовано належним чином про припинення роботи КПВВ, саме тому багато людей не змогли потрапити додому. Серед них було багато людей, які поверталися додому з лікування, профілактичних оглядів, відвідувань могил родичів.

Також Трало зазначила, що в кінці липня Кабмін України скасував вимогу щодо встановлення додатку «Дій вдома». Але така практика була продовжена згідно з наказом командувача Операції об’єднаних сил. «І знову ж, відсутність належного інформування – люди не змогли зорієнтуватися у вирі інформації і також потрапили в безвихідне становище», – сказала вона.

Ще одна категорія порушень – на особисте сімейне життя. Через припинення роботи КПВВ були розділені сім’ї, батьки і діти залишалися по різні боки лінії зіткнення, часто люди не могли попрощатися з кимось зі своїх близьких.

Третя проблема – зі свободою пересування. У міжнародній практиці передбачені обмеження такого права. В українському законодавстві передбачена заборона виїзду на непідконтрольні території в разі загрози життю і здоров’ю людей. Але, наголосила правозахисниця, виїзду на непідконтрольну територію, а не в’їзду на підконтрольну.

Вона навела приклад: якщо на КПВВ «Новотроїцьке» людина не може встановити додаток «Дій вдома», її відправляють на обсервацію, а на КПВВ «Станиця Луганська» її просто відправляють туди, звідки вона прийшла – назад на непідконтрольну територію.

Четверта категорія порушень – питання заборони нелюдського і поводження, що принижує. Одним з подібних епізодів правозахисниця назвала перебування протягом понад чотирьох діб більше 40 людей на КПВВ «Новотроїцьке» в «нульовий» зоні через те, що їх не пропускали на КПВВ в так званій «ДНР».

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали про нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі, які відповідно до постанови Кабміну України, діють на українських КПВВ з 28 серпня до 28 вересня. Зокрема, для громадян передбачена самоізоляція з встановленням додатку «Дій вдома» або обсервація, крім того, іноземці повинні мати поліс страхування.
  • Ощадбанк продовжив до 1 жовтня термін дії банківських карток внутрішньо переміщених осіб, прострочених під час карантину. Більше його подовжувати не будуть.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • В Ощадбанку пояснили, які є обмеження у прострочених під час карантину карт, термін дії яких продовжено до 1 жовтня.