В Україні створять е-музей про збройну агресію РФ на Донбасі і в Криму

Новини

В Україні створять перший інтернет-портал, на якому зберуть задокументовані факти про злочини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донецької й Луганської областей.

Відповідний меморандум про співпрацю підписали Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генерального прокурора, Український інститут національної пам’яті, Міжнародний фонд «Відродження» та Центр дослідження безпекового середовища «Прометей», повідомляє пресслужба Офісу Президента.

«За дорученням Президента України та з метою відновлення територіальної цілісності України, деокупації та реінтеграції АР Крим та міста Севастополя команда Представництва системно працює в напрямку запровадження політик та засад перехідного правосуддя. Право кожного знати правду про події окупації Криму є, безумовно, одним з важливих та обов’язкових елементів нашої роботи в цьому напрямку», – розповів постійний представник Президента в АРК Антон Кориневич.

Передбачається, що онлайн-ресурс міститиме найрізноманітніші дані, зокрема: свідчення очевидців, архівні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- та відеоматеріали.

«Спочатку це будуть перші 30 історій про злочини, скоєні на тимчасово окупованій території: права людини, військові злочини, екологія, економіка тощо. Буде працювати система зі зручним пошуком: по особах, по місцях, по часу», – зауважив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

В ОП проінформувли, що ключовою вимогою до всього проєкту є достовірність, об’єктивність та базування на офіційних даних. Зокрема, в основу порталу будуть покладені результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов нагадав, що з 2014 року правоохоронні органи України та органи прокуратури фіксують і розслідують злочини, вчинені на тимчасово окупованих територіях України. За його словами, це понад 20 тисяч кримінальних правопорушень, серед іншого – воєнні злочини та злочини проти людяності.

“Е-платформа міститиме дані українською та англійською мовами про ключові події та факти щодо перебігу міжнародного збройного конфлікту, серйозних порушень принципів міжнародного гуманітарного права та прав людини в тимчасово окупованих Криму та на Донбасі. Зокрема, основу порталу складуть результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, Донецької і Луганської обласних прокуратур, прокуратури АР Крим та м. Севастополя, а також фото-, відеоінформація, дані з відкритих джерел та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями”, – цитує Мамедова пресслужба Офісу Генпрокурора.

Як повідомлялось, у травні 2021 року в Києві відбудеться Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».