РФ потрібно притягнути до відповідальності за насильство проти свого народу і агресію проти сусідніх країн – МЗС України

Новини
Фото: Reuters

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту залучити Росію до відповідальності за застосування насильства проти свого народу і агресію проти народів сусідніх країн.

«Акції протесту в Російській Федерації 31 січня 2021 року були позначені новим витком порушень прав людини та брутального насильства щодо протестувальників, а також журналістів, які висвітлювали ці події.

Черговий акт придушення прав російських громадян на мирні зібрання та свободу слова, арешти членів опозиції та представників засобів масової інформації, переслідування незгодних з агресивною політикою російської влади всередині країни та на міжнародній арені є тривожними свідченнями подальших обмежень основних прав і свобод та порушення Росією своїх міжнародних зобов’язань у сфері забезпечення прав людини.

Російська влада, що культивує беззаконня і насильство в країні та грубо порушує права своїх громадян, застосовує аналогічні методи і підходи в міжнародній політиці, підриваючи міжнародний мир та безпеку.

Такі дії не можуть залишатися без відповіді з боку міжнародного співтовариства.

Настав час для більш рішучих дій та притягнення до відповідальності за насильницькі акції проти свого народу та агресію проти народів сусідніх країн.

Добре відомо, що відчуття безкарності породжує насильство. Саме тому мають бути невідкладно застосовані усі міжнародні механізми тиску, у тому числі санкційного, за порушення прав людини.

Сьогодні ціна закликів до продовження діалогу з Росією – це нові побиті та затримані протестувальники, які виступають за права людини та демократію», – заявили в МЗС України.

31 січня прихильники опозиційного політика Олексія Навального вже другі вихідні поспіль провели акції протесту по всій Росії. Його команда анонсувала мітинги в 142 містах. Ще десятки акцій солідарності пройшли за кордоном. Влада оголосила мітинги незаконними.

Як повідомлялось, 17 січня 2021 року Олексій Навальний повернувся з Німеччини, де він лікувався після отруєння, в Росію. Його затримали прямо на паспортному контролі в московському аеропорту Шереметьєво. 18 січня Хімкинський міський суд в Москві заарештував російського опозиційного політика на 30 діб.

19 січня 2021 року на YouTube-каналі Фонду боротьби з корупцією був опублікований фільм-розслідування Олексія Навального «Палац для Путіна. Історія найбільшої хабара». Двогодинне відео ФБК розповідає про палац, який будується і утримується в тому числі за рахунок держкомпаній «Роснефть» і «Транснефть», очолюваних двома найближчими друзями Володимира Путіна – Ігорем Сечіним і Миколою Токарєвим. У розслідуванні також згадуються розташовані в околицях палацу виноградники загальною площею близько 300 га, а також виноробня «Дивноморье» і винзавод «Старий Прованс». Всі ці активи автори розслідування пов’язують з Путіним, хоча власниками їх числяться різні приватні компанії.

25 січня 2021 роу президент РФ Володимир Путін заявив, що нічого з того, що в розслідуванні ФБК вказано в якості його власності «ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і ніколи не належало».