14 правозахисних організацій вимагають ввести санкції щодо РФ за вирок українському активісту Приходьку

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

14 правозахисних організацій України засудили рішення російського суду, який засудив українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька до п’яти років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Також вони закликали міжнародні організації посилити тиск на РФ і ввести персональні санкції проти чиновників, причетних до переслідування активістів, йдеться у відповідній заяві.

Вони вимагають негайно звільнити Олега Приходька і всіх політичних ув’язнених, які утримуються в місцях позбавлення волі на території Криму і Севастополя, а також в РФ.

«Але фактичних доказів вчинення «злочину» так і не було наведено слідством, що відповідає практиці ФСБ переслідування кримчан з політичних мотивів», – йдеться в заяві.

Справжньою причиною переслідування українця, на думку правозахисників, є його публічна незгода з окупацією Криму, яку він неодноразово озвучував в ЗМІ і в спілкуванні з представниками влади Криму.

  • Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими звинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходько призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону 25 лютого Олег Приходько виступив з останнім словом. 16 грудня на засіданні Південного окружного військового суду прокурор запросив 11 років колонії суворого режиму і 200 тисяч рублів штрафу для українського атівіста.