«Крим – це Україна»: президент Литви Науседа виступив українською мовою в Раді

Новини

Президент Литви Гітанас Науседа виступив у Верховній Раді перед нардепами і засудив агресію РФ проти України.

Науседа почав виступ українською мовою: «Шановний голово Верховної Ради, шановні депутати Верховної Ради, дорогі брати и сестри, українці».

«Я прибув до вашої країни зі звісткою про дружбу і співробітництво. Звертаюся до вас давньою і гідною мовою, яка довго була переслідувана і знищувалася, проте не загинула. Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шляхи до спільного майбутнього. Ми завжди зможемо спиратися на своє спільне минуле. 30 років тому, коли Литва охороняла свою свободу під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч з героями нашої свободи. І ми – литовці, кожен раз були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності. Багато століть до цього ми були поруч один з одним і навіть мали спільну державу. Ми торгували, вели культурний обмін і чинили опір спільному ворогові. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності, повагу до верховенства права, свободу людини і демократію», – підкреслив Науседа.

Президент Литви також згадав про військову агресію РФ.

«І хоча минуло 7 років з початку військової агресії, яка зруйнувала міжнародний устрій в Європі, ми, литовці, далі твердо говоримо:«Крим – це Україна». Ми виступаємо за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і вітаємо ініціативу Києва зі створення «Кримської платформи», – додав Науседа.

«Санкції проти Росії повинні діяти доти, поки вона не покине незаконно захоплені території України. Не сумніваємося, що міцній Україні місце в міцній Європі».

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.