У ЮНЕСКО засуджують системну репресивну політику РФ в окупованому Криму

Новини
Фото: AP

Держави-члени ЮНЕСКО закликали РФ забезпечити безперешкодний доступ міжнародних механізмів у сфері захисту прав людини на територію окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Перший заступник міністра закордонних справ України, голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова взяла участь в 12-й інформаційній зустрічі ЮНЕСКО, присвяченій ситуації на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим і Севастополь.

Під час заходу постійна представниця Польщі при ЮНЕСКО Магдалена Марцинківська проголосила спільну заяву від імені 30 країн-членів ЮНЕСКО.

«Заява засуджує системну репресивну політику РФ проти свободи ЗМІ, переслідування журналістів, обмеження доступу до релігійних установ та мілітаризацію освітніх, наукових та культурних закладів. Делегації висловлюють стурбованість повідомленнями про незаконні археологічні розкопки, шкідливі консерваційні роботи та незаконну передачу культурних цінностей», – йдеться в повідомленні.

У заяві також закликали РФ забезпечити безперешкодний доступ міжнародних механізмів у сфері захисту прав людини на територію окупованого Криму.

Джапарова запросила держави-члени ЮНЕСКО до участі в саміті Кримської платформи і закликала організацію здійснити практичний внесок у реалізацію цілей цього міжнародного координаційного механізму.

Російська Федерація активно працює над тим, щоб внести до списку світової спадщини ЮНЕСКО культурні об’єкти, які знаходяться в окупованому Криму і належать Україні.

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Українська делегація в ООН працює над включенням вже втретє поспіль до порядку денного 75-ї сесії Генасамблеї ООН, яка після шести місяців карантину відновила роботу у Нью-Йорку, пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», а також планує внести на розгляд Генасамблеї проекти посилених резолюцій по Криму, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті  «Гроші – «пітерським»,  війна – палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу.  Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.