В Україні встановлено виплати незаконно позбавленим волі РФ та звільненим з російського полону українцям

Новини

Міжвідомча комісія з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист ухвалила, відповідні рішення щодо 91 українського громадянина. Мова йде про українців, які опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України – з 2014 року, та були звільнені або досі незаконно утримуються країною-окупантом або її окупаційними режимами.

«Зокрема, 8 родин незаконно ув’язнених окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації українських громадян, які наразі знаходяться за ґратами, отримають виплати на правову допомогу у розмірі 100 тис. грн.

Окрім цього, ще 83 українських громадян, раніше звільнених з російського полону, визнані Міжвідомчою комісією такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Росії проти України. Всі вони також отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тис. грн», – повідомляє Урядовий портал.

16 квітня 2020 року Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • В редакцію Центру журналістських розслідувань звернулись родичі політичних бранців Кремля, яким відмовили у наданні допомоги, яка передбачена спеціальною бюджетною програмою. Гроші є, але не всі родини політичних бранців, які сидять у підвалах ОРДЛО чи російських тюрмах, отримують фінансову допомогу. Кошти розподіляє Міжвідомча комісія, до якої входять урядовці і правозахисники. А оскільки закон про статус політичних бранців Кремля та їх найманців і досі не прийнятий, то керуються члени комісії своїми власними критеріями і суб’єктивним поглядом. Подробиці в матеріалі – «Таємна комісія, або Скрипучий механізм допомоги політв’язням».

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.

  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.

  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.