МЗС України вітає ухвалення Парламентською асамблеєю ОБСЄ термінової резолюції щодо Криму та Донбасу

Новини

Міністерство закордонних справ України привітало ухвалення Парламентською асамблеєю ОБСЄ термінової резолюції, яка засуджує окупацію Криму й окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомила пресслужба МЗС. У відомстві нагадали, що резолюцію ініціювала українська делегація.

«Схвалення цієї резолюції вкотре підтвердило єдність міжнародної спільноти у засудженні російської агресії проти України. Нарощування російської військової присутності становить загрозу європейській безпеці. ПА ОБСЄ закликала Російську Федерацію припинити незаконну окупацію Криму, вивести свої війська, зброю, військову техніку з окупованого півострова, припинити постійні кампанії з призову», – ідеться в повідомленні.

Окрім того, асамблея закликала Росію зняти всі обмеження свободи судноплавства в Чорному й Азовському морях і в Керченській протоці.

«Це важливий внесок у міжнародні зусилля з подолання кризи європейської безпеки, яку спричинила збройна агресія Росії проти України. Документ сприяє виконанню попередніх резолюцій асамблеї та фіксує, що агресія Росії проти України грубо порушує основоположні принципи ОБСЄ», – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ проводили в гібридному очно-дистанційному форматі з 30 червня до 6 липня.

Парламентська асамблея ОБСЄ на засіданні 6 липня ухвалила термінову резолюцію, яка засуджує окупацію Криму й окремих районів Донецької та Луганської областей, воєнні злочини російської влади, збройних сил і найманців на тимчасово окупованих українських територіях. Також документ засуджує спроби Росії заблокувати Керченську протоку й Азовське море, порушення прав людини в окупованому Криму й ОРДЛО, мілітаризацію півострова, видавання російських паспортів жителям окупованих територій.

Голова російської делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ Петро Толстой після голосування за резолюцію покинув залу на знак протесту. Слідом за Толстим від відеоконференції від’єднався перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) з рівності та недискримінації ухвалила найбільш жорстку за всі часи резолюцію щодо порушення прав кримських татар в окупованому Криму.

Річна пленарна сесія відбувається 21-24 червня у Страсбурзі в гібридному форматі.

18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.

15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.

  • 14 січня Європейський суд з прав людини визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму за незначним виключенням. Цим проміжним, але першим переможним для України рішенням суд переходить до розгляду міждержавної скарги України проти Росії по суті. Після публікації проміжного рішення з’явилися і перші реакції офіційних держорганів Росії, і повідомлення у пропагандистських ЗМІ. Звичайно ж, сповнених маніпуляцій та перекручувань. Адвокат, правозахисник, засновник проєкту JustCraft Сергій ЗАЄЦЬ в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів, у чому суть скарги України до ЄСПЛ по Криму, чого очікувати від розгляду далі, а також розвінчав основні фейки російської пропаганди.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.