Перед призначенням «послом РФ» у Кабо-Верде Поклонська приватизувала держквартиру в Москві вартістю 53 млн. рублів

Новини
Наталія Поклонська в залі Держдуми РФ Фото: ТАСС

Колишня «прокурор Криму» та «депутат» Держдуми від «Єдиної Росії» Наталія Поклонська перед призначенням «послом РФ» у Республіці Кабо-Верде отримала у власність державну квартиру у житловому комплексі «Дача Сталіна» у Москві. Її оцінна вартість перевищує 53 млн. рублів.

Про це пише видання «Важные истории», визнане у Росії іноземним агентом.

Як зазначається, 4 жовтня 2021 року, коли Поклонська вже склала депутатський мандат, але ще не стала «послом» у Кабо-Верді, у її власність від Російської Федерації перейшла половина квартири площею 119,2 квадратного метра у будинку на вулиці Староволинській, 12 Москві. Друга половина квартири дісталася дочці Поклонської Анастасії Меріуц.

Квартира знаходиться в ЖК «Дача Сталіна», його називають будинком Управління справами адміністрації президента. Тут знаходяться службові квартири УДП, частина з них приватизована чиновниками.

«Середня вартість квадратного метра з ремонтом тут становить близько 445 тисяч рублів. Це означає, що квартира Наталії Поклонської та її доньки може коштувати близько 53 мільйонів. Навряд чи Поклонська змогла б купити її сама: згідно з антикорупційними деклараціями, за шість останніх років, починаючи з 2015 року, вона заробила всього 25,2 мільйона рублів», – пише видання.

Поклонська вже намагалася безкоштовно приватизувати 116-метрову службову квартиру в Сімферополі, яку їй придбала «прокуратура Криму» за 12 млн рублів. Проте за відомчими правилами на сім’ю із двох осіб (сама Поклонська та її дочка – ред.) можна приватизувати не більше 42 квадратних метрів, тому Генпрокуратура РФ їй відмовила. При цьому колишня «прокурор» продовжувала користуватися цією квартирою весь час, доки вона була «депутатом» Держдуми.

Як пишуть «Важливі історії», 2020 року Поклонська збудувала в Криму житловий будинок площею 296,5 кв. м. За російським законодавством це позбавляє її можливості безкоштовно покращити житло. Щоб російський чиновник отримав квартиру, необхідно, щоб спеціальна комісія визнала його таким, що його потребує, і поставила на чергу для покращення житлових умов. Такими, що потребують, визнають тих, чиє житло менше 15 кв. метрів на людину. Тобто у випадку з Поклонською та її дочкою житлова площа має бути меншою за 30 кв. метрів.

«Адміністрація президента має лояльніші вимоги до приватизації, ніж у Генпрокуратури. Допустимий для чиновника розмір житла у цих вимогах вимірюється не у квадратних метрах, а у кількості кімнат. На сім’ю з одного-двох осіб покладено однокімнатну квартиру, двох-трьох – «двушка», трьох-чотирьох – «троячка», п’ятьох чи шістьох – п’яти- або шестикімнатну квартиру. За таких вступних умов виявилося простіше приватизувати московську квартиру від УДП, ніж прокурорську в Криму», – пише видання.

Як повідомлялось, 13 жовтня 2021 року президент РФ Володимир Путін призначив колишню «прокурорку Криму» і екс-«депутата» російської Держдуми Наталю Поклонську послинею Росії в Республіці Кабо-Верде – країні, розташованій на островах Зеленого Мису біля західного узбережжя Африки.

В червні 2021 року Офіс генпрокурора України проінформував про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації. У списку також й Наталія Поклонська.

МЗС України порушило перед урядом Кабо-Верде питання про злочинну діяльність розшукуваної українськими правоохоронцями за підозрою у держзраді колишньої «прокурорки Криму» і «депутата» Держдуми РФ Наталії Поклонської, яку Володимир Путін призначив послом Росії в Республіці Кабо-Верде.

Нагадаємо:

  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурорку Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурора Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У листопаді 2017 року Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про те, скільки кримінальних проваджень і за якими статтями уже розслідується Генеральною прокуратурою та прокуратурою АРК щодо Наталі Поклонської, Сергія Аксенова та Володимира Константинова, і скільки підозр у вчиненні яких злочинів їм повідомлять незабаром.
  • Стосовно Поклонскої ГПУ розслідуються два кримінальні провадження – про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 10 жовтня 2018 року Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-«прокурору Криму» Наталі Поклонській підписали підозру в порушенні законів і звичаїв війни.