Російський суд призначив двом кримським татарам по 11 років ув’язнення

Новини
Зекірья Муратов (праворуч) та Вадим Бектеміров. Фото: facebook.com/crimeansolidarity

У Південному окружному суді у Ростові оголосили вирок двом кримським політв’язням у «справі «Хізб ут-Тахрір». Зекір’є Муратову призначено 11 років та 6 місяців позбавлення волі, Вадиму Бектемірову — 11 років.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Зекір’я Муратов — 64-річний кримський татарин з інвалідністю 3-ї групи. Він пережив кілька операцій, має гіпертонічну хворобу. Його затримали окупаційні силовики в Алушті 7 липня 2020 року в ході масових обшуків за звинуваченням у нібито скоєнні злочину згідно зі статтею 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації»).

Захист Муратова наполягав на тому, що у чоловіка не було знайдено нічого, що б пов’язувало його із закликами до спроби повалення влади в Криму та Росії. Не було ні зброї, ні наркотиків, ні вибухівки, тобто нічого забороненого.

«Наш підзахисний переконаний, що він сьогодні переслідується державою за інакодумство, за свою активну громадянську позицію — був волонтером, відвідував судові засідання з адміністративних та кримінальних справ щодо своїх співвітчизників. І у зв’язку з цим наполягає, що судити його мають із застосуванням норм міжнародного права. Саме тому Муратов Зекір’я Саїтович, кримський татарин, мусульманин, громадянин України, який вимушено отримав паспорт громадянина Росії, вважає себе політичним ув’язненим», — говорила суду адвокатка Еміне Авамільова.

Захисниця Ліля Гемеджі посилалася на міжнародне право та необхідність застосування до Зекір’ї Муратова женевської конвенції як громадянина України на окупованій території.

Зекирья Муратов, фото: facebook.com/crimeansolidarity

Вадим Бектеміров — знавець ісламських наук. До арешту проводив Дуа на підтримку сімей політв’язнів, організовував передачі арештованим кримським татарам мусульманам, відвідував судові засідання з політично мотивованих справ.

Був затриманий 7 липня 2020 після чергових масових обшуків у Криму. Його звинуватили за частиною 2 статті 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації»).

У ході судових дебатів сторона захисту вказала суду, що звинувачення спирається на суперечливе рішення Верховного суду РФ від 2003 року за визнанням «Хізб ут-Тахрір» терористичною організацією. Ні це рішення, ні супутні документи за цим рішенням не містять жодної обставини терористичної діяльності організації.

Інші докази захист вважає вигадкою та фальсифікацією. Зокрема, використання секретного свідка, якого впізнали як людину під ім’ям Аднан Масрі, юристи називають провокацією. Він «кочує» з кримінальної справи до кримінальної під різними псевдонімами, і в деяких кримінальних справах постає як відкритий свідок з боку обвинувачення.

Вадим Бектемиров, фото: facebook.com/crimeansolidarity

Нагадаємо:

  • У чотирьох районах Криму одночасно з 4 годин ранку 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар.
  • Після обшуків затримано 6 осіб: Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектемиров. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.
  • Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків в чотирьох районах окупованого півострова за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла).
  • У ФСБ Росії стверджують, що співробітники спецслужби затримали в Криму сімох людей, підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».