В Криму окупанти примусово призивають кримських татар до армії РФ, крім тих, хто служив у ЗСУ – Барієв

Новини
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: Youtube Millet Channel

У Криму окупаційна влада встановила обмеження на виїзд з півострова чоловікам призовного віку та проводить активний призов кримських татар до армії РФ, крім тих, хто служив у Збройних силах України.

Про це розповів член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв в ефірі Радіо НВ.

«Так, дійсно це має місце. І ми це відслідковуємо. І також працюємо з нашими громадянами, щоб вони ховалися, по-перше. Або від’їжджали з Криму, або якщо до них приходять і намагаються призивати до збройних сил (РФ – ред.), то, відповідно, відмовлятися публічно. Тому що ми одразу кажемо: хай ви краще відсидите в тюрмах півроку-рік, але ви не будете співучасниками цього злочину. І звісно ж, третій варіант, якщо вже потрапили в ряди збройних сил РФ, то треба шукати спосіб, як здатися, перейти на сторону України», – сказав Барієв.

У той же час, додав він, у такому випадку існує низка ризиків.

«Є вже інформація, що ходять по деяким районам, в тому числі проживання кримських татар, фіксують, де і які є люди призивного віку. Таким чином цікавляться, де на даний момент вони знаходяться. Окрім того, є підзаконний акт, який забороняє виїзд мешканцям з Криму з кримською пропискою через Керченський міст. Бо іншого шляху сьогодні немає для виїзду з Криму. Від 18 до 45 років. А далі тут, звичайно, кажучи про ризик, є ще небезпека, що навіть якщо люди відмовляються і потрапляють в тюрми, їх можуть примусово вивозити на фронт», – зазначив Барієв.

Він також розповів про використання пропаганди, наприклад залучення підконтрольної окупантам у Криму поліції, перевдягаючи її в форму українських правоохоронців та видаючи нібито за «лояльність» діям Росії на півдні України. Також, за його словами, наразі на окупованому півострові не зафіксовані випадки призову до російської армії тих, хто проходив службу раніше у ЗСУ.

«Але при всьому тому цей процес іде, а, на жаль, ми вже маємо інформацію, це достовірна інформація, на 7 березня вже привозили 400 «двохсотих» із 216 бригади, яка знаходиться в Перевальному. Окрім того, дійсно лікарні, особливо на півночі Криму, завантажені пораненими російськими військовими. А також другий пологовий будинок в місті Сімферополі, п’ятиповерхова будівля повністю переорієнтована на госпіталь. Окрім того, транспортами, літаками вони вивезуть «двохсотих» і «трьохсотих» в тому числі на територію РФ. Тому з нашого боку дуже важливо, і дійсно наші громадяни опинилися там заложниками. Як бути? Як їх захистити? Звичайно, це дуже серйозна проблема. І зрозуміло, що тут наші родичі, тут наші близькі люди, за яких ми дуже сильно переживаємо. Але в будь-якому випадку ми їм кажемо про те, що треба переходити на бік України, і не можна бути інструментом загарбницької війни. Тому що ми всі є жертвами тієї загарбницької війни, які проводять окупанти сьогодні на території Україні», – підсумував член Меджлісу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa